Jeugdbestuur waterschap presenteert agenda en zoekt nieuwe leden

Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft sinds september 2021 een jeugdbestuur dat bestaat uit jongeren die de wereld een beetje water(schaps)bewuster maken. Dit jeugdbestuur houdt zich bezig met thema’s als water, klimaat, economie en politiek. Het bestuur bekijkt deze onderwerpen vanuit een ander perspectief en wil daarmee het waterschap scherp.

Direct na de installatie maakten de zeven jeugdbestuursleden kennis met de waterwereld en het waterschapswerk. Daarna stelden ze een jeugdbestuursagenda (pdf, 1.1 MB) op met daarop de thema’s die belangrijk zijn voor jongeren. Ook geven ze hierin aan op welke doelgroepen zij zich richten en wat voor acties daarvoor genomen kunnen worden.

Adviseren
Zo adviseren ze bijvoorbeeld collega’s van het waterschap én gemeenten over het betrekken van jongeren bij het plaatsen van windmolens, adviseren ze uitgevers van lesmaterialen over waterbewustzijn en overstromingsrisico’s. Ze enthousiasmeren collega’s van het waterschap duurzamer te werk te gaan, zijn in gesprek met gemeenten en inwoners over het verbeteren van de kwaliteit van de bodem in tuinen zodat de egel floreert. Ook stimuleren ze scholen en gemeenten om schoolpleinen en braakliggende terreinen te vergroenen én brengen ze jongeren en ouderen bij elkaar om een lokale beek nieuw leven in te blazen.

Gezocht: extra jeugdbestuurders
Het jeugdbestuur van Waterschap Vallei en Veluwe bestaat uit zeven jongeren: Wilhelmine Rambonnet (voorzitter), Emma van der Zee, Meike Tigchelaar, Silas Spieker, Luuk Linthorst en Tjerk Groot Wesseldijk. De zittingstermijn is één schooljaar, maar alle jongeren hebben aangegeven door te willen gaan. Ze zoeken zelfs versterking zodat het Jeugdbestuur van het jaar 2023 misschien wel uit 10 jeugdbestuurders bestaat.

Dus: woon je in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe (tussen de IJssel, de Nederrijn, de Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren), ben je tussen de 15 en de 18 jaar oud, ben je leergierig, geïnteresseerd in politiek en/of het waterschap(swerk)? Laat van je horen en stuur je CV en korte motivatie in naar jeugdbestuur@vallei-veluwe.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in