Ondergrondse ‘Fietsenstalling Stationsplein’ gaat voor Sinterklaas open

Vanaf 4 december heeft Zwolle er een nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling bij voor maar liefst 5.800 fietsen: Fietsenstalling Stationsplein. De Zwolse fietsenstalling is daarmee één van de grootste stallingen in Nederland.

Iedereen die met de fiets via station Zwolle reist, kan vanaf dat moment de fiets makkelijk, veilig en droog stallen in een lichte en ruime stalling onder het Stationsplein.

Er wordt nu nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio volgend jaar klaar. Via de westzijde ingang kunnen fietsers vanaf 4 december hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling.

Vorig jaar maart is begonnen met de bouw van de fietsenstalling. Want meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren hard nodig. Dit is nu gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente Zwolle beheerd door NS. In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig. Fiets & Service helpt reizigers met onderhoud of reparaties aan hun fiets, zodat zij snel weer op weg kunnen. (tekst gaat verder na de video)

Veilig, snel, droog en 24 uur gratis
Fietsers parkeren hun fiets veilig en droog in de nieuwe bewaakte fietsenstalling onder het Stationsplein. Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is de stalling ook voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen.

Toegankelijk
Fietsenstalling Stationsplein heeft twee grote ingangen waar fietsers met de fiets aan de hand de stalling binnen kunnen lopen. De trappen zijn voorzien van een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Nadat de fiets is geparkeerd, kunnen fietsers via de roltrap naar het station lopen en terug. Doordat rij-rekken genummerd zijn, kunnen reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden.

Bestand tegen weersextremen
De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. De regenbuien die straks op het plein vallen, dienen als water voor de planten die hier over een tijdje groeien. De nieuwe groene inrichting op het Stationsplein en de waterberging dragen bij aan een klimaatbestendige stad.

Stationsplein en Stationsweg
Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein opnieuw ingericht tot een prettige verblijfsplek met een grote vijver en veel groen. Samen met de Stationsweg vormt het Stationsplein een belangrijk onderdeel van het denkbeeldige Engelenpad. Een verbinding tussen de binnenstad, Spoorzone en de IJssel. De Stationsweg wordt aangepast tot een herkenbare, gastvrije stadsentree vanaf het stationsgebouw naar de binnenstad. De aanpassingen zorgen bovendien voor schone lucht, aangenaam leefklimaat en verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het station en de binnenstad.

Fietsrekken Oosterlaan en Westerlaan opgeheven
De nieuwe fietsenstalling heeft ruimte voor 5.800 fietsen. Dit is een verdubbeling van het aantal fietsenrekken op de Oosterlaan en Westerlaan. De rekken zijn daardoor niet meer nodig en worden verwijderd. Met attentieborden worden fietsers verzocht hun eigen fiets op de Oosterlaan en Westerlaan te verplaatsen naar de nieuwe stalling. Vanaf 7 december verwijdert AFAC de fietsrekken en fietsen die nog in de rekken staan. De verwijderde fietsen kunnen bij AFAC worden opgehaald door de eigenaren.

Bron: mediapartner RTV Focus

Kijk hier de uitzending terug van het Spoorcafé van woensdag 18 november over de laatste ontwikkelingen van de Spoorzone. Deze aflevering werd op zowel RTV Focus als RTV Hattem uitgezonden. (vanaf 30m10s)

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in