Fietsdiefstal in Gelderland: Hattem in laagste regionen

In 2023 werden er in Gelderland 8.400 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 3.3% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 29% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral Nijmegen bleek onveilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Gelderland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Fietsdiefstallen in Hattem
In 2023 verwisselden slechts twintig fietsen onvrijwillig van bezitter. Hattem is daarmee een van de veiligste plaatsen om de fiets te stallen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat diefstal uit schuren niet wordt meegerekend en dat het enkel gaat om geregistreerde diefstallen.

Nijmegen aan top in Gelderland
Vooral in Nijmegen sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag met 2.145 fietsendiefstallen. De gemeente telt hiermee zelfs meer dan een kwart van alle gestolen fietsen in de provincie. De top 5 Gelderse gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

Nijmegen: 2.145 meldingen van fietsendiefstal
Arnhem: 1.120 meldingen van fietsendiefstal
Apeldoorn: 655 meldingen van fietsendiefstal
Ede: 630 meldingen van fietsendiefstal
Zutphen: 370 meldingen van fietsendiefstal
In Rozendaal lag het aantal gestolen fietsen in 2023 juist het laagst: er werd hier vijf keer melding gedaan van een fietsendiefstal.

Niet iedereen doet aangifte
“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Sterkste toename in Bronckhorst
Het aantal fietsendiefstallen lag vorig jaar iets hoger dan in 2022 (+3,3%). Ten opzichte van pre-coronajaar is de toename een stuk sterker (+29%). Wel zijn er grote lokale verschillen.
In Bronckhorst was bijvoorbeeld de sterkste toename. Hier waren vorig jaar 40 fietsendiefstallen: dat waren er twee keer zoveel als in 2022. Ook in Lingewaard (+83,3%) en Berg en Dal (+81,8) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Ook dalingen
Niet overal in Gelderland steeg het aantal fietsendiefstallen: in 16 gemeenten was juist een daling, waaronder in Nijmegen, Ede en Tiel. In Lochem nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-33,3%).

Verzekering kent voorwaarden
Het kan verstandig zijn om een fietsverzekering af te sluiten, vooral wanneer je afhankelijk bent van een e-bike en je zelf het risico van diefstal niet wilt of kunt dragen. “Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023

2 REACTIES

  1. Waarom dat bekent maken dat in Hattem bijna geen fietsen e-bikes worden gestolen…is dit een uitnodiging voor de dieven om toch maar naar Hattem te gaan….
    Dit is wel zo’n slechte reclame.

  2. Zo kun je het lezen, en je kunt het ook lezen als anti-reclame voor fietsendieven: blijkbaar valt het niet mee om in Hattem een fiets te stelen. Laten we maar blij zijn met deze lage score en ons best doen om het zo te houden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in