Is een zelfstandig Hattem nog vol te houden?

Hattem is een prachtige stad waar de Hattemers trots op zijn. Er is een enthousiaste ondernemersvereniging en de binnenstad wordt mooier en mooier. De musea worden landelijke gewaardeerd en de bezoekersaantallen groeien. Er is een mooi zwembad met fraaie sporthal. Het heeft een enthousiast verenigingsleven en vele kerkgenootschappen met enthousiaste leden.

Kosten IKC
Er zijn ook zes basisscholen, maar volgens de politici kunnen kinderen daar geen goede scholing krijgen. De staat van de schoolgebouwen is namelijk slecht. Nieuwbouw moet er komen in de vorm van drie Integrale Kind Centra (IKC). Maar of dat lukt is onzeker, want onduidelijk is hoeveel dit gaat kosten. Wel duidelijk is dat Hattem waarschijnlijk onvoldoende geld heeft om dit alles te financieren. In de gemeenteraad heeft D66 en HattemCentraal (voorheen VVD) hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd.

Werkplezier
En nu zijn er problemen met het Stadhuis en het ambtelijk apparaat. Het Stadhuis is verouderd en er is ruim 300.000 euro gegeven om de (brand)veiligheid weer up-to-date te krijgen. Maar daarmee is men er nog niet. Er zal meer moeten gebeuren, of misschien moet er een nieuw Stadhuis komen. Voor de burgers en de ambtelijke organisatie. Een organisatie die knelt. Portefeuillehouder burgemeester Sanderse schreef een notitie en sprak erover in de commissievergadering. Er is bijna een half miljoen euro nodig om de ambtelijke organisatie te versterken. Een organisatie die te maken heeft met een verhoogd ziekteverzuim, met ambtenaren die hun stinkende best doen, maar het werk niet aankunnen. De ambtenaren hebben het zelfs te druk om een ondernemingsraad op te zetten. Gelukkig hebben ze wel veel werkplezier en is het fijn werken in Hattem.

Hoger salaris
Toch vertrekken veel (nieuwe) ambtenaren omdat ze elders meer kunnen verdienen althans dat wordt vaak als reden gegeven. Of dit ook uit onafhankelijke exit-gesprekken blijkt is de vraag. De hierboven genoemde werkdruk gekoppeld aan multi-inzetbaarheid lijkt eerder een belangrijke factor. Geld motiveert immers maar kort, maar werkplezier telt elke dag. Aangezien het werk doorgaat en omdat er veel specifieke kennis nodig is, bijvoorbeeld voor de nieuwe omgevingswet, worden externe deskundigen ingehuurd. Dat moet anders, vindt de burgermeester. Er moeten meer ambtenaren komen. En een organisatie-ontwikkeltraject zodat de ambtelijke organisatie beter kan inspelen op de moderne samenleving en de vragen en verwachtingen van enerzijds de ambtenaren zelf en anderzijds de inwoners van Hattem.

Zelfstandig Hattem
De vraag is echter of Hattem als klein, zelfstandig stadje goed gekwalificeerde ambtenaren kan betalen? Of is het zo dat een ambtenaar zā€™n voldoening uit het werkplezier en de fijne organisatie moet halen en niet uit de financiĆ«le beloning? De bodem van de geldkist van Hattem is te zien. Veel hogere salarissen kan Hattem niet betalen is het adagium, ook omdat het een kleine stad is met 12.500 inwoners. Daarom vertrekken ambtenaren die in Hattem werken ook naar plaatsen als Heerde, Oldebroek of Zwolle om een vergelijkbare functie tegen een hoger salaris te vervullen.

Financiƫle grenzen
Hattem loopt op dit moment tegen zijn financiĆ«le en organisatorische grenzen aan en de vraag is daarom relevant of Hattem wel zelfstandig kan blijven in deze vorm. De gemeenteraad vergadert op 28 juni over de Voorjaarsnota waarin het gaat over de financiĆ«n en ook over de notitie:Ā  Versterken toekomstbestendigheid organisatie. Een ding is duidelijk. Niet alles kan. De leden van de gemeenteraad moeten keuzes maken. Wat kan en wil Hattem betalen? Wat kan en moet gebeuren in en voor Hattem?

De gemeente Hattem is een reactie gevraagd op dit artikel, maar die is tot op heden niet bij de redactie binnengekomen.

RTV Hattem
De Raadsvergadering van 28 juni begint om 20.00 uur en wordt live uitgezonden via radio, tv en webstream.
Klik hier voor de frequenties van RTV Hattem.

Luister live Radio Kijk live TV

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in