Hattem koploper toiletvriendelijkheid

Sinds enige tijd doet Hattem het goed als het gaat om toegankelijke toiletvoorzieningen. In een door de Maag Lever Darmstichting gepubliceerd onderzoek komt Hattem op de zesde plaats van de 342 deelnemende plaatsen in de nationale ranglijst. Binnen de provincie Gelderland scoort alleen de gemeente West Maas en Waal hoger.

Opmerkelijke stijging
De actuele score van Hattem mag opmerkelijk worden genoemd. In 2020 eindigde Hattem in een vergelijkbaar onderzoek nog bij de slechtst scorende gemeenten. Het leidde tot het opstellen van een noodtoilet tijdens de coronaperiode, maar ook dat leek niet te voldoen aan de behoefte van nooddruftige toeristen en inwoners. Reden voor HattemCentraal en het CDA om dit onderwerp begin 2023 aan de orde te stellen in de Hattemse raad.

Sticker op winkel
Deze bespreking leidde tot een aantal toezeggingen door wethouder Koen Castelein die inmiddels zijn uitgevoerd. Zo is het openbare toilet aan de haven geschikt gemaakt voor gehandicapte gebruikers en stelt ook het stadhuis de toiletten ter beschikking tijdens openingsuren. Raamstickers, bebording en vermelding in de Hoge Nood App dragen bij aan een betere vindbaarheid. Ook zes Hattemse ondernemers hebben tegen een vergoeding uit de gemeentekas van € 1500 per jaar per toilet hun toilet ter beschikking gesteld. Deze zaken zijn herkenbaar aan de afgebeelde sticker bij de ingang.

Raad geïnformeerd
In een schrijven stelt wethouder Koen Castelein de gemeenteraad op de hoogte van de genomen maatregelen en hun effecten die blijkbaar ook buiten Hattem niet onopgemerkt zijn gebleven. Desgevraagd laat Castelein nog weten dat bij de verbouwingsplannen voor het stadhuis ook de mogelijkheden voor een goed  toegankelijk openbaar toilet zullen  worden bezien.

Waar?
Wie in Hattem dringend toe is aan een sanitaire stop kan terecht bij zaken die de hogenoodsticker voeren. En als dat te lang zoeken is, biedt de hogenood-app uitkomst over de vindplaats van het dichtstbijzijnde toilet.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in