Een vluchtsleutel, heb jij hem al opgehangen?

Weet jij jou huissleutels meteen te vinden als er ’s nachts een brand uitbreekt en het huis langzaam maar zeker met rook wordt gevuld? Een goede oplossing is het ophangen van een vluchtsleutel op de vluchtroute. Dat kan het leven van jou en je huisgenoten redden bij een brand!

In verschillende wijken in Hattem is of wordt deze maand een doosje bezorgd met een vluchtsleutelhanger. Die sleutelhanger kun je aan je sleutel doen en ophangen bij de voor- of achterdeur in jouw huis. Je hoeft dan niet naar een sleutel op zoek te gaan als er brand uitbreekt, wat kostbare tijd scheelt bij het vluchten.

Geen tijd verliezen
Het komt regelmatig voor: je wilt de deur uit, maar je kunt je sleutels nergens vinden. We zijn gemiddeld 10 minuten per dag bezig met het zoeken naar spullen. Maar als er brand uitbreekt heb je geen tijd te verliezen. Sterker nog, je hebt gemiddeld maar 3 minuten tijd om te vluchten bij brand.

Vaste plek
Op zoek gaan naar sleutels om de deur te openen kost (te) veel tijd. Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op je vluchtroute. Dan kun je altijd veilig de deur openen en vluchten bij brand. Een goede plek is naast je voor- of achterdeur. Maar uiteraard wel uit het zicht voor anderen.

Maak een vluchtroute en oefen deze route
Maak ook een goede vluchtroute, die je regelmatig oefent met eventuele huisgenoten. En breekt er brand uit? Handel dan als volgt:

  1. Blijf kalm;
  2. Waarschuw de eventueel overige aanwezigen in de woning;
  3. Vlucht volgens het eigen vluchtplan;
  4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je;
  5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond;
  6. Bel – nadat je de woning hebt verlaten – direct het alarmnummer 112.

Geen sleutelhanger ontvangen?
Is de sleutelhanger niet in jouw straat bezorgd? Je kunt er zelf ook een aanschaffen. Vluchtsleutelhangers zijn bij meerdere winkels voor minder dan € 5,00 te koop.

Heb je vragen over deze campagne van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland? Stuur dan een mail naar campagnes@vnog.nl of kijk op www.brandweer.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in