Brimos helpt snelheid te beperken

Brimos, het Hattemse bedrijf dat (dynamische) verkeersborden maakt, heeft een nieuw product: de spaarpaal. Een spaarpaal signaleert niet alleen hardrijders, maar ook automobilisten die zich aan de snelheid houden. Elke keer dat iemand de paal passeert binnen de toegestane snelheidslimiet van bijvoorbeeld 30km per uur, komt er 1 cent in de spaarpot.

De eerste spaarpaal is in De Bilt geplaatst in opdracht van de provincie Utrecht. De Utrechtse spaarpaal zal tot begin februari aan de Hessenweg in De Bilt blijven staan. Daarna verhuist de spaarpaal naar één van de andere gemeenten.

Beloning voor goed rijgedrag
Het bedrag dat door middel van de spaarpaal wordt gespaard, komt uiteindelijk ten goede voor de buurt. De bewoners van de Hessenweg in De Bilt willen graag bloembakken in hun straat en zij willen die betalen met de opbrengst van de spaarpaal. Daarmee wordt de buurt beloond voor goed gedrag van de automobilisten.

30 km zones Hattem
De gemeente Hattem is bekend met de spaarpaal. Edwin van der Kolk: “De kosten van een spaarpaal zijn hoog. Voor een eventuele aanschaf zouden wij een bedrag in de meerjaren Investeringsplanner moeten opnemen. De ervaring leert dat het effect van meetapparatuur tijdelijk is. Daarom rouleren wij ook met de middelen die de gemeente heeft. Wij maken gebruik van snelheidsdisplays, de zogenoemde Smileys, en van telslangen.”

Menselijk gedrag
“In Hattem zijn we nu bezig om de hoofdwegen, dat zijn de Hessenweg, Vechtstraat en Bijleveldsingel om te bouwen tot 30 km zones. Daar zetten we nu volop op in. De snelheidsdisplays en telslangen zijn hulpmiddelen en de gemeente zal meer inzetten op handhaven, maar alles staat of valt met mensenlijk gedrag.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in