Hattem sluit 2023 af met winst op VIOS Vaassen

Als gevolg van de afgelasting van twee weken geleden was de thuiswedstrijd tegen VIOS Vaassen verplaatst naar 16 december. De geel-blauwen kenden in deze wedstrijd een stroeve start en had het eerste half uur moeite het juiste ritme te vinden. VIOS had in die periode meer balbezit al kon het aanvallend geen potten breken. Nadat Hattem voor de rust de score opende, nam het meer initiatief wat uiteindelijk na rust resulteerde in een betere spelopvatting. Met nog drie doelpunten stond uiteindelijk een 4-0 eindstand op het scorebord en klimt Hattem naar een keurige (gedeelde) derde stek.

Hattem kent stroeve start maar scoort wel
Beide teams hadden even tijd nodig om gewenning te krijgen aan het zware veld waarbij VIOS het initiatief nam. De Hattem-spelers hadden moeite elkaar te vinden en maakten het elkaar te lastig waardoor VIOS meer balbezit had; overigens zonder dat het voor hen tot kansen leidde. Veelal speelde het spel zich af op het middenveld en kwam Hattem niet of nauwelijks in de problemen. Maar bij de eerste de beste kans die Hattem kreeg was het dan evenwel gelijk raak. Een afvallende bal wordt door Jort Steenman opgepikt op het middenveld. Hij verlegt de bal naar de linkerflank waar Rick Dalhuisen aanspeelbaar is en vanuit zijn prima voorzet is het Kevin Veger die de bal met een mooie kopbal in de verre hoek buiten bereik van VIOS-doelman Gerritsen tegen het net krijgt. Niet lang daarna krijgt VIOS onverwachts een kans als de bal door Hattem ongelukkig wordt verdedigd en één van de voorwaartsen van VIOS plots een kans heeft. Doelman Puck Pool pareert goed en voorkomt erger. In de periode hierna krijgt Hattem meer grip op de wedstrijd en dwingt VIOS meer en meer terug. Dit resulteert nog in een kans voor Kevin Veger die goed anticipeert op een crosspass van Sam Broekhuis. Helaas weer de VIOS-doelman zijn goede schot te pareren waardoor de teams gaan rusten met een 1-0 voorsprong voor Hattem.

Na de rust maakt Hattem het verschil
Vanaf de aftrap voor de tweede helft laat Hattem zien dat het snel het verschil wil maken in deze wedstrijd en kiest direct de aanval. Hierdoor moet VIOS terug en ziet Hattem, na een goede actie van Jerensly Hooi, vanuit een hoekschop op 2-0 komen. De verdediging van VIOS krijgt uit die hoekschop de bal niet weg uit de eigen 16 waarna de bal voor de voeten van Felix Besseler valt die vervolgens simpel kan intikken. Hattem houdt hierna het betere van het spel al speelt het zeker geen wereldwedstrijd. VIOS probeert in balbezit wel een gaatje te vinden, maar door goed positiespel van Jesse Betaze en Jort Steenman op het middenveld komt men veelal niet ver. Nadat VIOS een mogelijkheid onbenut laat (kopbal naast) is het opnieuw Hattem dat het net weet te vinden. Een goede en strakke hoekschop, welke door volledig vrijstaande Felix Besseler kan worden ingekopt, maakt dat Hattem op 3-0 komt. VIOS weet dat de nederlaag nabij is, lijkt wat minder scherp en krijgt de nekslag twee minuten later. Giovan Drayer speelt zichzelf op de linker flank goed vrij en ziet teamgenoten voor het doel vrij staan. Het zal de vraag zijn of het nu een voorzet of een schot was, maar met zijn actie vanaf links lepelt hij de bal over de VIOS-doelman waardoor de bal bij de tweede paal tegen het netje valt en hij Hattem op een 4-0 voorsprong brengt. De wedstrijd is natuurlijk gespeeld en voor de goed leidende scheidsrechter Beser is er weinig aanleiding te veel extra tijd bij te tellen.

Hattem sluit het kalenderjaar prima af
Het team van trainer Ten Hove wint opnieuw en klimt hierdoor naar een gedeelde derde plaats in de rangschikking. Ze zijn ondertussen acht competitiewedstrijden ongeslagen en de mannen kunnen met trots terugkijken op de eigen prestaties in de eerste seizoenshelft. Uiteraard kent de tweede seizoenshelft nog de nodige wedstrijden, maar nu in verband met de feestdagen een kort break. De competitie zal in 2024 worden hervat op 20 januari met een uitwedstrijd naar ’s Heerenbroek.

redactie en foto: Ben van Erven