“In Hattem voel ik me thuis.” nieuwjaarstoespraak burgemeester Sanderse

Beste mensen,

Herkent u dat gevoel? Van u ergens thuis voelen? Natuurlijk in uw eigen huis, maar bijvoorbeeld ook op uw werk, de school of de vereniging waar u lid van bent. Het kerkgenootschap, de buurt waar u woont en hopelijk ook onze stad Hattem. Omringd door familie, vrienden, collega’s, clubleden, buurt- en stadgenoten. Ik heb dat gevoel. Hier in Hattem voel ik me thuis, hier woon en werk ik met veel plezier, samen met u.

Afgelopen jaar hebben we in Hattem weer veel lief en leed met elkaar gedeeld. We hebben ons van onze beste kant laten zien bij de opvang van Oekraïners. Mensen zoals u en ik die op de vlucht voor oorlogsgeweld hun huis hebben moeten achterlaten. Hopelijk is het ze gelukt om zich hier in Hattem een beetje thuis te voelen. Ik heb veel waardering voor al die vrijwilligers die hun best doen om deze mensen een welkom gevoel te geven. En ik hoop, net zoals Lauren, Myrthe, Ione en Isolde schreven op hun droomkaartjes tijdens Festival Kleurrijk, dat er gauw vrede komt en we geen oorlog meer hoeven mee te maken.

Helaas hebben we afgelopen jaar gezien dat een huis hebben, niet automatisch betekent dat je het in de winter warm hebt. De energiecrisis heeft ook in Hattem veel gezinnen geraakt. De verwarming moesten we een paar graadjes lager zetten en de warmte moest komen van een extra deken of een dik vest. Gelukkig krijgen mensen hulp, bijvoorbeeld van het klusteam en onze energiecoaches. Zij helpen met energiebesparende maatregelen, waardoor de warmte iets beter binnen blijft.

Zoals we allemaal gemerkt hebben, is het leven er niet goedkoper op geworden, vrijwel alles wordt duurder. Dat is zwaar voor diegenen onder ons die minder te besteden hebben. Waar het kan, helpen we deze mensen. Het doet me goed om te zien dat veel mensen voor elkaar zorgen, vooral in zo’n hechte gemeenschap als Hattem.

In de overleggen van het college, de gemeenteraadsvergaderingen en tijdens participatiebijeenkomsten werd er soms stevig gediscussieerd. Zoals we dat thuis vast allemaal wel eens doen. Met zakelijke argumenten of met emotie. En af en toe schuurde het. Maar dat is niet erg, u kent vast ook de uitdrukking: wrijving geeft glans. Waar het om gaat, is dat we naar elkaar blijven luisteren. Dat we écht willen horen wat de ander zegt. Zonder vooroordelen. Dat we elkaar met respect tegemoet treden en accepteren dat we niet allemaal dezelfde mening hebben.

Ik zie en voel dat de betrokkenheid van de Hattemse gemeenschap groot is. Het doet me deugd dat we met elkaar willen bouwen aan een prettige en veilige leefomgeving voor alle inwoners. Of zoals Kiki het zo mooi omschreef op haar droomkaartje: ‘Mijn droom voor Hattem is om een fijne en een leuke stad te zijn’.

Betrokkenheid bij Hattem zie ik ook terug bij de evenementen die we hier met elkaar organiseren. Afgelopen jaar vierden we het Hanzejaar 2023 en konden daarbij genieten van het Dikke Tinne Festival. Maar liefst 200 vrijwilligers hebben er samen de schouders onder gezet om er een geweldige dag van te maken. En dat is, gelet op het grote aantal bezoekers, zeker gelukt. Wat was het een schitterende dag. Die bezoekers komen dit jaar vast en zeker weer eens terug om een bezoek te brengen aan ons prijswinnende Nederlands Bakkerijmuseum. De plek waar ik nu ook ben. Het Bakkerijmuseum won in 2023 de Museumkids Award. Het scoorde het hoogst van alle 77 musea die het keurmerk Kidsproof museum ontvingen, en liet daarmee bekende musea zoals Beeld & Geluid in Hilversum, Nemo in Amsterdam en het Spoorwegmuseum in Utrecht achter zich. Een prestatie om trots op te zijn. Een kleine stad kan dus tegelijkertijd groot zijn.

Er valt dit jaar nog genoeg te wensen. We willen graag dat er meer woningen en appartementen bij komen, zodat onze kinderen en kleinkinderen in Hattem kunnen blijven wonen. Op korte termijn willen we al stappen maken door tijdelijke huisvesting te realiseren. Met name bedoeld voor jongeren, voor mensen die met spoed woonruimte zoeken, voor Oekraïners en voor mensen met een verblijfsvergunning. We hebben niet alleen een wettelijke taak om deze laatste groep een thuis te bieden, maar wat mij betreft ook een morele. Laten we samen ons best doen om hen ook welkom te heten, zoals we dat bij elke nieuwe inwoner doen.

Tijdelijke huisvesting is niet dé oplossing. Natuurlijk moeten we bouwen voor de lange termijn. Het doet me wat dat betreft goed om te zien hoe ’t Veen zich ontwikkelt. Hier zijn nu bijna 130 woningen gebouwd. Het is de bedoeling dat er nog heel wat huizen bij komen, tot ongeveer 650 woningen in totaal. Deze nieuwe, gasloze woonwijk is een mooie toevoeging aan onze Hanzestad.

Ik kom nog even terug op de droomkaartjes. Op een flink aantal daarvan hebben kinderen geschreven dat ze graag een openluchtzwembad willen en dat hun droom is dat De Watermulder daarom weer open gaat. Dat zal niet gebeuren, maar mogelijk kunnen ze straks wel waterpret hebben bij het Stadsstrand Hattem, in de Hoenwaard. Een initiatief van betrokken Hattemers.

2024 is voor Hattem een bijzonder jaar. Onze stad bestaat dit jaar namelijk 725 jaar. We hopen dat er veel activiteiten worden ontwikkeld. Daarvoor is er geld beschikbaar. Hattem is al 725 jaar een thuis voor vele generaties voor ons. Een rijke geschiedenis, waarvan nog veel te zien is, als je goed kijkt. Dus lieve mensen, als u door onze binnenstad wandelt, geef dan eens aandacht aan de mooie oude panden. Loop eens dat onbekende steegje in en ontdek nieuwe plekjes. Of pak de fiets en verken onze unieke voor- en achtertuinen: de Veluwe en de uiterwaarden van de IJssel. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in zo’n mooie stad, met zo’n prachtige natuurlijke omgeving mag wonen. Samen met u. En daarom voel ik mij hier zo thuis.

Ik wens u allen een bijzonder mooi 2024 toe, hoop dat ook ú zich thuis blijft voelen in Hattem en wens u mooie nieuwe plekjes in onze stad toe.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in