Dan kan het natuurlijk heel goed mogelijk zijn dat je afhankelijk bent van een financiering. Afhankelijk van het type verbouwing kan het namelijk al snel flink in de papieren lopen. Vooral wanneer je een huis hebt gekocht met het idee om deze van top tot teen te ‘strippen’, dan is de kans vrij groot dat er een aanzienlijke verbouwing op de planning staat. Maar hoe ga je deze verbouwing financieren? Om je een idee te geven hoe je dit het beste aan kunt pakken, hebben we enkele tips voor je waarmee het financieren van een verbouwing geen enkel probleem meer vormt.
Spaargeld gebruiken
Heb jij jarenlang keurig netjes iedere maand een flink bedrag aan de kant gelegd om te sparen? Dan kan dit bedrag nu van pas komen om de verbouwing van je huis te financieren. Nu de spaarrentes steeds lager worden en je ook nog eens extra wordt belast in box 3. Je kunt dan maar beter je geld investeren in je woning, omdat je woning er niet alleen een stuk mooier en ook vaak groter van wordt, maar ook een stuk meer waard. Wel is het belangrijk er rekening mee te houden dat je niet alle spaargeld gebruikt. Stel dat er een keer iets aan de hand is, is het handig dat je een buffer achter de hand hebt, zodat je niet in financiële problemen komt.
Maak gebruik van een bouwdepot
De meest voor de hand liggen manier om een verbouwing te financieren, is met een bouwdepot. Dit is een speciale lening die je bovenop je hypotheek kunt afsluiten om de verbouwing van je huis te kunnen bekostigen. Samen met een kredietverstrekker wordt er kritisch gekeken naar het bedrag dat eventueel beschikbaar is voor een bouwdepot. Je maximale hypotheek berekenen is dus wel zo verstandig. Zo weet je namelijk wat je totaal te besteden hebt en je dus ook direct weet naar welke huizen je kunt kijken. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat een verbouwing altijd 10 tot 15 procent duurder kan uitvallen, waardoor het raadzaam is wat conservatiever te zijn met je keuzes. Mocht uiteindelijk blijken dat er wat meer ruimte is, dan kun je hier natuurlijk altijd nog mee aan de slag. Wel is het aan te raden niet direct bij je eigen kredietverstrekker aan te kloppen, maar ook net als bij het online autoverzekeringen vergelijken, ook meerdere kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken.
Persoonlijke lening
Is een bouwdepot om wat voor reden dan ook geen mogelijkheid? Dan kan het afsluiten van een persoonlijke lening uitkomst bieden. Deze lening heeft vaak een dusdanige interessante rente, waardoor het uiteindelijk qua extra kosten reuze meevalt. Daarnaast heb je ook nog als voordeel dat je deze kunt opvoeren als aftrekpost bij je jaarlijkse belastingaangifte. Wel die je er rekening mee te houden dat de looptijd van een persoonlijke lening doorgaans niet langer is dan 10 jaar. Zorg er daarom dus ook voor dat je in staat bent om het geleende bedrag inclusief rente binnen deze gestelde termijn kunt aflossen. Het is dus raadzaam om je financiële situatie goed in kaart te brengen, zodat je niet voor een eventuele vervelende verrassing komt te staan.