Jazz in Hattem presenteert Thijs van Otterloo

Voor het concert van 9 december heeft Jazz Club Hattem weer het kwartet Thijs van Otterloo weten te contracteren. Thijs van Otterloo, componist, arrangeur, saxofonist en dirigent  werd in 1973 geboren als jongste zoon van componist en dirigent Rogier van Otterloo.. Van jongs af aan kwam hij veel in aanraking met muziek en kwamen Nederlandse jazz-grootheden zoals Rita Reijs, Louis van Dijk, Piet Noordijk en vele anderen bij hem thuis over de vloer.

Op driejarige leeftijd werd bij Thijs al een absoluut gehoor ontdekt en niet lang daarna begon hij zelf composities te maken. Toen hij 12 jaar oud was begon Thijs, geïnspireerd door platen van David Sanborn en Michael Brecker, altsaxofoon te spelen. Dit bleek een schot in de roos. Toen hij twee weken speelde maakte hij al een opname met vader Rogier, die daarvoor speciaal een compositie geschreven had.

Als tiener stond Thijs regelmatig op het podium en gold toen al als een buitengewoon talent. In die tijd ontstonden ook een paar van zijn mooiste composities. In 1999 studeerde hij af aan het Utrechts Conservatorium met als hoofdvakken Saxofoon en Compositie. Piet Noordijk, Toon Roos, Mark van Vugt en Henk Alkema waren zijn belangrijkste docenten.

In 2007 krijgt Thijs de eer om een nieuwe compositie van de wereldberoemde Canadese zanger/ hitschrijver Gino Vannelli te arrangeren voor symfonieorkest, en vervolgens –met nog een ander stuk- voor het Metropole Orkest. De samenwerking bevalt van beide zijden prima, en later mag hij een aantal keren op saxofoon meedraaien in Gino Vannelli’s European Band (met als hoogtepunt een optreden op het Jazz Festival in Cannes (2010).

Saxofonist Thijs van Otterloo is sinds jaar en dag een veelgevraagd solist, en inmiddels negen jaar professioneel orkestmusicus. Met het Thijs van Otterloo Kwintet brengt hij in 2007 het album Miles Away uit met daarop een mix van jazz en popmuziek. Sinds 1995 is hij volop actief als arrangeur voor bigbands en orkesten.

Jazz in Hattem nodigt je uit voor het concert op zondag 9 december om 16:00 uur bij Dutch Golf, Konijnenbergerweg 3.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in