‘Voerman’-plaatje in de uiterwaarden

Vrijdagmiddag werden in de Schellerwaarden bij Zwolle-Zuid de Hereford-koeien losgelaten voor het nieuwe graasseizoen. Dit speciale koeienras is geschikt om het ruige IJssellandschap, jaarrond, te begrazen.

Maar door het hoge water, eind vorig jaar, moesten de koeien tijdelijk elders ondergebracht worden. Die tijdelijke plek werd Friesland, waar ze in een bos hebben gelopen en deels in de stal hebben gestaan. Vrijdagmiddag ging het echter weer helemaal los toen de deuren van de veewagen open gingen bij de uiterwaarden direct onder de rode Hanzeboog.

Voerman landschap
De koeien maken het IJssellandschap weer compleet. De combinatie van de koeien, de luchten boven de IJssel en het landschap doen denken aan de schilderijen van Jan Voerman, die bekend stond om zijn IJssellandschappen. Voor het gebied is de begrazing door het ras bijzonder goed. Met deze natuurlijke grasmaaiers wordt niet alleen gras maar ook struweel en jonge beplanting gegeten waardoor de vegetatie kort blijft.

De koeien zijn van Uw Stadsboer en grazen in het gebied dat door de natuurwerkgroep A Rocha wordt onderhouden. Het terrein is in eigendom van Rijkswaterstaat.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in