Hattemse politiek reageert op uitslag PS-verkiezingen

In Hattem zijn de stembussen omgekieperd, de biljetten uitgevouwd en de leesbrillen opgezet voor de zoektocht naar dat éne rode stipje. Al dat rood leidde voor de Provinciale Staten tot een uitslag die er op neerkomt dat de BoerBurgerBeweging de grootste is in Hattem, terwijl alle andere partijen iets meer of minder moesten inleveren. RTV-Hattem deed een belrondje langs de fractievoorzitters in de Hattemse gemeenteraad om te horen hoe zij aankijken tegen de uitslag en de gevolgen daarvan voor Hattem.

Gina Guldenaar (HattemCentraal) Foto gemeente Hattem

HattemCentraal
“Andere partijen moeten zich achter de oren krabben”
Gina Guldenaar, fractievoorzitter van HattemCentraal, noemt deze uitslag een Wake UpCall voor de gevestigde partijen in de Haagse Politiek: “De BBB is een nieuwe partij die veel stemmen heeft getrokken. Stemmen op een nieuwe partij is meestal een teken van onvrede met de langer bestaande partijen. De gevestigde partijen moeten zich achter de oren krabben want er is blijkbaar behoefte aan een partij die wel luistert naar de mensen. In die zin vervult de BBB eenzelfde functie in de provincie als HattemCentraal binnen de gemeente. Maar qua inhoud mag je de BBB niet zien als een soort Gelderse variant van HattemCentraal.”  Gina toont zich wel benieuwd naar wat deze uitslag gaat doen met de verdere politieke besluitvorming in de provincie: “Ik wacht met belangstelling af welke gevolgen dit heeft voor onze lokale bouwplannen.”

Arend Palland (ChristenUnie) Foto gemeente Hattem

ChristenUnie
“Kiezer heeft afgerekend met kabinet”
Arend Palland, fractievoorzitter van de ChristenUnie: “De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven: de BBB is ook in Hattem als grootste partij uit de stembus gekomen. Dat is een duidelijk signaal en in mijn ogen een afrekening met de politiek van het kabinet. De ChristenUnie heeft in Hattem wel veel stemmen gehad, maar deze uitslag maakt duidelijk dat we de samenwerking moeten blijven zoeken met iedereen. Alleen in samenwerking met brede afspiegeling van de samenleving kom je tot resultaten.
We blijven in Hattem gelukkige de tweede partij. We zijn benieuwd naar hoe de BBB het gaat doen. Volgens mij staan ze voor een praktische, nuchtere aanpak en dat sluit ook wel aan bij onze kijk op politiek.”

Jaap van Tiel (PvdA/GL) Foto gemeente Hattem

PvdA/GroenLinks
“Uitslag heeft voor Hattem geen gevolgen”
Voor de PvdA/GL fractie krijgen we raadslid Jaap van Tiel aan de telefoon: “Voor Hattem valt het nogal mee voor ons als PvdA/GL. Het zijn vooral de Forumstemmers die naar de BBB zijn gegaan en lokaal zaten die vooral bij HattemCentraal vermoed ik. Ik denk daarom ook niet dat we bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een BBB-lijst kunnen verwachten. In de combinatie PvdA/GL zijn we gelijk gebleven in Gelderland en dat is heel goed.”
De fracrievoorzitter vervolgt: “Het stikstofverhaal moet in Den Haag eerst maar eens worden uitgeknokt. Dat gaat geen woeste gevolgen voor Hattem hebben. Blij dat we in Hattem twee projecten klaar hebben voor wat betreft de stikstofberekeningen. De woningbouw op ’t Veen loopt zo geen gevaar. De BBB heeft het niet zozeer over de stikstofdiscussie op zich, maar wel over de termijn waarop en welke rol de boeren daarin spelen. Maar we kunnen als PvdA en Groen Links nu wel garen spinnen van onze positie in Den Haag.”

Teun Juk (CDA) Foto gemeente Hattem

CDA
“Peter Drenth heeft erger voorkomen”
Teun Juk beantwoordt voor het Hattemse CDA ons belletje: “Provinciaal zie je dat het CDA in Gelderland wel flink heeft ingeleverd, maar niet zoveel als elder in het land. In andere provincies zijn we soms meer dan gehalveerd. Dankzij de inzet van gedeputeerde Peter Drenth voor het Gelders stikstofbeleid is in onze provincie wellicht erger voorkomen.” Over de totaaluitslag laat de fractievoorzitter weten: “Je ziet ook bij deze verkiezingen dat de gevestigde, identiteitsgebonden partijen moeten inleveren. Zelfs GL en PvdA daalden met  4%. Sentiment en vertrouwen spelen blijkbaar een steeds belangrijker rol in de afweging van de kiezer. De affaire Omtzigt heeft het CDA natuurlijk ook geen goed gedaan.”
Juk analyseert het als volgt: “Er is blijkbaar een zoektocht gaande naar nieuwe stabiliteit. Volgens mij begint die met ‘minder ik en meer wij’. Praat met elkaar, voer goede gesprekken over wat er leeft en voorkom dat mensen aan de kant gaan staan. Polarisatie aan de flanken bezorgt ons last. Bepaalde instituties hebben hun werk niet goed gedaan, denk aan het aardgasverhaal en de Groningers. En dat moet echt anders.”

Erik Kleinpenning (VVD) Foto gemeente Hattem

VVD
“Verlies VVD valt nog mee”
Erik Kleinpenning van de VVD laat weten de winst voor de BBB wel verwacht te hebben en vervolgt: “… maar zó’n grote winst, dit had niemand voorspeld. Ook in Hattem is de BBB de grootste. De Nederlandse kiezer is blijkbaar zoekende en ontevreden over wat er in Den Haag gebeurt.
De VVD lijkt landelijk uit te komen op twee zetels verlies en dat lijkt me eerlijk gezegd nog mee te vallen. Andere coalitiepartijen zijn meer zetels kwijtgeraakt. Vooral de vraag hoe nu verder is ingewikkeld. Gaat het over links, of gaat het over rechts? Het is in ieder geval een signaal, dat ik interpreteer als geen draagvlak voor het huidige stikstofbeleid.

Erwin Kwakkel (D66) Foto gemeente Hattem

D66
“Uitslag heeft weinig gevolgen voor het stikstofbeleid”
“D66 leed wel wat verlies in Hattem, maar we zijn ondanks de hoge opkomst redelijk stabiel gebleven. En met die hoge opkomst ben ik op zich ook blij.” Aldus Erwin Kwakkel, de fractievoorzitter van de Hattemse D66 die ook geen directe gevolgen voorziet als het gaat om de uitvoering van het stikstofbeleid en de Natura 2000 gebieden omdat er een juridische uitspraak ligt. Daar zal, aldus Kwakkel, deze uitslag weinig aan veranderen.

André Borst (Fractie Borst) Foto gemeente Hattem

André Borst
“Veel mensen ontevreden”
Namens de eenmansfractie André Borst reageert – hoe kan het ook anders – André Borst: “Opmerkelijk is dat winst van de BBB volgens mij niet alleen bij Forum maar ook bij CDA, ChristenUnie en VVD weg lijkt te komen, terwijl ik vermoed dat Volt in Hattem wat stemmen van GroenLinks kiezers heeft gekregen. Opmerkelijk. Blijkbaar zijn er veel ontevreden mensen. Daar moeten we ook in de lokale politiek oog voor hebben. Voelen ze zich gehoord? Het is wel spannend wat er nu in het provinciehuis gaat gebeuren. We worden wellicht beperkt door de wetgeving of de rechter, met name aangaande de stikstof. Hattem ligt midden in de natuur, dus dat gaat ongetwijfeld gevolgen voor ons hebben.”

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in