‘De heide ligt er aangeslagen bij’

Net als ieder jaar kleurt de heide in Gelderland rond deze tijd paars. Ook nu levert dat weer prachtige beelden op, al zijn ze minder spectaculair dan vorig jaar.

“De heide ligt er een beetje aangeslagen bij”, zegt boswachter Herman Heskamp. Zo ziet de Wezepsche Heide eruit tijdens de droogte.

Heskamp maakte afgelopen week met Geldersch Landschap en Kasteelen een wandeling over het Keizand, een van de mooiste heidegebieden van de Loenermark. “Dat regelen we al in april, want we weten dat de heide rond 15 augustus goed bloeit. Maar ik zag daar op stukken helling ook al planten die helemaal bruin waren geworden. Het ziet er niet perfect uit.”

Wie de bloeiende heide wil zien, moet snel zijn

Dat de paarse pracht wat minder prachtig is, heeft allemaal te maken met de enorme droogte. “Het gaat vooral om de stukken die vol in de zon staan die bruin worden. Andere jaren was het ook weleens zo droog, maar toen viel er op cruciale momenten toch regen. Vorig jaar was dat ook zo.”

Dit jaar is er sprake van een groot neerslagtekort. “De komende dagen gaat het misschien een beetje regenen, maar de heide trekt niet meer bij. Dus als je nog beelden van de paarse heide wil, moet je die snel maken.”

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in