Activisten demonstreren bij Lelystad Airport tegen groei luchtvaart

Meerdere actiegroepen demonstreerden zaterdag bij verschillende vliegvelden in Nederland, waaronder Lelystad Airport. Zij protesteren tegen de in hun ogen “groeiende overlast van en vervuiling door vliegverkeer”. Bij Lelystad Airport waren zo’n 200 demonstranten aanwezig. Onder hen ook lokale politici uit  Lelystad, Dronten en Zeewolde. Ook locale politici en inwoners uit Hattem en actiegroepen uit Gelderland en Overijssel waren naar het Flevolandse vliegveld gekomen.

Bij de manifestatie werd om 12:05 uur een stiltemoment gehouden. Dit gebeurde ook op de andere vliegvelden. De demonstranten willen met de bijeenkomsten laten zien hoe groot de wens is dat de luchtvaart krimpt. De actiegroepen willen dat Schiphol kleiner wordt en dat kleinere luchthavens zoals die van Maastricht en Rotterdam sluiten. Lelystad Airport is dicht en als het aan de actievoerders ligt, blijft dat ook zo. Het is nog onzeker of er daadwerkelijk vliegtuigen vanaf Lelystad Airport gaan vertrekken.

Bij de start- en landingsbaan werden toespraken gehouden door onder anderen Tweede Kamerleden Leonie Vestering (PvdD) en Suzanne Kröger (GroenLinks). “We hebben een kleinere luchtvaart nodig voor het klimaat en voor de gezondheid van omwonenden”, zegt Kröger. Collega-Kamerlid Leonie Vestering is het daar mee eens. Ze hoopt dat Lelystad Airport dicht blijft. “Van uitstel komt afstel.”

Bron: Omroep Flevoland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in