Zoek mee naar archeologische resten op de Veluwe

Iedereen kan Erfgoed Gezocht helpen om te speuren naar grafheuvels. Dit kan vanuit je luie stoel door te speuren op nieuwe hoogtekaarten. Deze kaarten zijn ingemeten met laser vanuit een vliegtuig (LiDAR). Deze laserstralen gaan door de vegetatie heen, waardoor duizenden onontdekte prehistorische grafheuvel, akkersystemen en andere structuren liggen te wachten om ontdekt te worden.

Dit alles is te vinden op de website Erfgoed Gezocht. Deze website is een project van Erfgoed Gelderland en de Leidse Faculteit Archeologie. Op deze site staan vele foto’s. In dit project wordt aan deelnemers gevraagd om archeologische resten te markeren op kleine uitsneden van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Er worden twee verschillende visualisaties getoond van dezelfde hoogtegegevens en hierop kan je alle potentiële grafheuvels, houtskoolmeilers en Celtic fields die je kunt vinden markeren. Er zijn nog grote gebieden onontdekt en het is zomaar mogelijk dat je een nieuwe grafheuvel ontdekt.

Grafheuvels
De grafheuvels op de Veluwe zijn die tussen 3000 en 500 voor Christus zijn aangelegd. Onder deze heuvels werd vaak eerst één persoon begraven, waarna er later andere personen werden bijgelegd.

Houtskoolmeilers
Houtskoolmeilers werden gebruikt voor de productie van houtskool. In dit proces werd hout opgestapeld in bolvormige heuvels en afgedekt met bladeren, turf, plaggen en/of zand. Dit voorkwam de toevoer van lucht waardoor het hout volledig verbrandde.

Celtic Fields
Celtic fields zijn oude akkercomplexen waarbij grenzen tussen de akkers uit lage walletjes bestaan. Deze walletjes zijn zichtbaar op het Actueel Hoogtebestand Nederland.

Leervoorbeelden voor de computer
De waarnemingen die de deelnemers markeren, zorgen ervoor dat het archeologische bestand dat al bekend is, completer wordt. De nieuw ontdekte resten van Erfgoed Gezicht worden gebruikt als leervoorbeelden voor de computer. Over hoe meer voorbeelden de computer zal beschikken, des te beter zal deze worden in het zelfstandig herkennen.

Meezoeken?
Lijkt het je leuk om mee te doen? Kijk dan op de website www.erfgoedgezocht.nl of kom naar de informatiebijeenkomst op 22 mei in ACEC-Café te Apeldoorn, 20.00-22.00 uur.

Je kunt ook op de website van Erfgoed Gelderland terecht voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in