D66 en PvdA willen ja-ja-stickers in Hattem

D66 en PvdA hebben een motie ingediend waarin zij pleiten voor het gebruik van ja/ja-stickers in Hattem. Deze motie wordt maandag 15 november in de gemeenteraadsvergadering in stemming gebracht.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat huishoudens zonder brievenbusstickers gemiddeld 32 kilo ongeadresseerd (reclame)drukwerk per huishouden per jaar ontvangen. Steeds meer mensen lezen reclamefolders online en in grote steden werkt men al met het opt-in-systeem. Dit systeem betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen, als ze dat willen ontvangen. Daarvoor moet een huishouden een zogenoemde ja/ja-sticker plakken op de brievenbus. Wanneer er geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk in de brievenbus stoppen.

Beter voor het milieu
Het opt-in-systeem wordt gezien als instrument om de milieubelasting door het
verspreiden van drukwerk te verminderen. Een landelijk onderzoek van Maurice de Hond wijst uit dat 64% van de Nederlanders voor invoering van een ja/ja-sticker is.

Hoewel RTV Hattem veel Hattems nieuws online brengt, willen veel mensen De Hattemer lezen, vanwege nieuws, de gemeentepagina en aanbiedingen van lokale ondernemers. Daarom stellen de fracties van D66 en PvdA voor om in Hattem vanaf 1 januari 2023 het opt-in-systeem in te voeren voor ongeadresseerd reclamedrukwerk, exclusief de huis-aan-huis bladen.

Ook willen deze twee politieke partijen dat het college in gesprek gaat met de lokale ondernemers over de invoering en de gevolgen van het opt-in-systeem.
Verder zal de werking en de bedoeling van het opt-in-systeem tijdig en goed gecommuniceerd moeten worden met de inwoners en bedrijven.
Tenslotte staat in de motie dat de kosten voor invoering van dit systeem uit het programma Wonen, werken en recreëren gedekt moeten worden.

Raadsvergadering
Maandag 15 november 2021 staat de motie op de agenda van de Raadsvergadering. De vergadering begint om 20.00 uur en wordt live uitgezonden via radio, tv en webstream.
Klik hier voor de frequenties van RTV Hattem.

Luister live Radio Kijk live TV

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in