Onweer zorgt voor overlast en drukte bij brandweer

Het onweer gisteravond zorgde voor veel wateroverlast in Hattem en omgeving. Het zwaartepunt van de storm lag in Wezep. Daar sloeg de bliksem in waardoor verschillende huishoudens zonder elektra zaten. Ook de hevige regenval zorgde voor problemen.

De brandweer Hattem heeft met drie voertuigen ingezet in Wezep vanwege de wateroverlast in Wezep. Maar ook in Wapenveld en Aan de Wrange in Hattem zelf is men in actie gekomen.

Bij een boerderij aan de Vechtstraat “werd door inslag de schoorsteen eraf geknald,” aldus een geschrokken buurtbewoner. “Mijn dochter lag op bed en voelde de luchtdruk.”

Meterkast weggeblazen
Tussen 21.30u ’s avonds en 00.30u ’s nachts viel er in Wezep zo’n 47,0mm regen, waarvan maar liefst 29,4mm regen in het eerste half uur van de bui viel. Omstreeks zes over half elf sloeg bovendien de bliksem in bij een of meerdere woning(en) aan de Egge in Wezep. De donderklap die de bliksem opvolgde was ontzettend zwaar en deed Wezep letterlijk even schudden. Enkele minuten na de klap werd de brandweer van Hattem gealarmeerd voor een woningbrand aan de Egge. Omdat brandweer Wezep nog druk was met een wateroverlast melding aan de Bezembindersweg, werd de brandweer van Hattem gealarmeerd. Gelukkig bleek er geen sprake te zijn van brand in de Egge, maar wel is er forse schade ontstaan in meerdere woningen. In een woning is zelfs de kastdeur van de meterkast weggeblazen. In andere woningen werd met name melding gemaakt van gesprongen stoppen in de meterkast en stopcontacten die uit de muur werden geblazen. Ook kwamen er berichten dat in omliggende straten schade is aangericht aan apparatuur in woningen zoals vaatwasmachines en televisies. Een lantaarnpaal op het pad achter de Egge is ook kapot door de bliksem, een deel van de lampenkap was naar beneden komen zetten.

Putdeksel eraf
Een onfortuinlijke automobilist hield bovendien flinke schade over aan een ongelukje op de Verlengde Kerkweg. Door de hevige regenval was een putdeksel er af gevlogen, waarna de automobilist met een van de wielen in de put reed. Gevolg: alle airbags van de auto werden geactiveerd en de auto moest geborgen worden door bergingsbedrijf Stouwdam.

Dat de bui zo’n ontzettend grote hoeveelheid water achterliet in Wezep heeft te maken met de treksnelheid van de buien van donderdagavond. Al eerder deze week zagen we bij Barneveld en Lunteren dat de buien voor wateroverlast konden zorgen. De bui die donderdagavond boven de Noord Veluwe hing bleef redelijk stationair hangen, met de zwaarste neerslagkern boven Wezep. Omdat de bui zich nauwelijks verplaatste, viel dus in korte tijd een gigantische hoeveelheid regen. De komende 24 uur is dit opnieuw mogelijk, omdat er nog steeds veel warmte en vocht in de atmosfeer zit. Dit soort buien pakken over het algemeen zwaar uit, maar zijn ook vrij lokaal. Hoewel er in Hattem de nodige regen viel, is het op ’t Loo, in Oldebroek en Elburg afgezien van wat spetters grotendeels droog is gebleven.

Op Twitter kwamen veel berichten over meldingen voorbij. Bert-Jan Dokter plaatste een video die een indruk geeft van de wateroverlast in Wezep.

Dit bericht is geschreven mede op basis van informatie van Stefan Verkerk.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in