Massaprotesten tegen de luchtvaart

Met demonstraties bij alle regionale vliegvelden van Nederland én bij Schiphol willen actievoerders zaterdag een duidelijke boodschap afgeven: ‘Krimp de luchtvaart’. Volgens de actievoerders zijn vliegreizen te goedkoop en komen er veel overbodige vluchten naar Nederland. Ook een groep Veluwenaren reist af naar Lelystad Airport, om deel te nemen aan de ‘gezellige manifestatie’.

“We hebben er goed over nagedacht of we wel mee wilden doen aan dit protest”, zegt Jaap Kloosterziel. Hij is als woordvoerder van stichting Red de Veluwe wel gewend om te demonstreren tegen Lelystad Airport. “Maar wij demonstreren normaal gesproken vanwege de laagvliegroutes boven de Veluwe, en de schade die dat hier aan de natuur en aan het woongenot brengt. Deze demonstratie gaat veel meer over de luchtvaart in het algemeen.”

Overstapland
Toch bereidt hij zich nu, samen met andere bewoners van de regio, voor op de demonstratie. “Een belangrijk punt dat we willen maken, is dat Nederland teveel een hubfunctie heeft gekregen: we zijn een overstapland geworden. Mensen vliegen naar Schiphol, alleen maar om daar op het volgende vliegtuig te stappen.”

Lelystad Airport overbodig
“Daar heeft de Nederlandse economie helemaal niets aan, maar het zorgt er wel voor dat Schiphol het nodig vindt om verder uit te breiden met Lelystad Airport. Daar hebben we dus een gezamenlijk belang: Lelystad Airport is overbodig, als we die onnodige vluchten cancelen.” En dus heeft de stichting nieuwe jassen laten bedrukken, die de demonstranten zaterdag zullen dragen.

Niet tegen vliegen
Maria Maas is een van de Veluwenaren die zich voorbereidt op de demonstratie. Ze heeft al een picknickmand en een spandoek klaarstaan. “Deze zaterdag gaat ook heel erg om daar gezellig een manifestatie te houden”, legt ze uit. “Daar vind ik een picknickmand goed bij passen. Gezellig met elkaar eten en informatie uitwisselen, om een statement te maken richting de politiek.”

Maas geeft gelijk toe dat ze zelf ook wel eens het vliegtuig pakt. “Wij vinden ook helemaal niet dat niemand ooit nog mag vliegen. Ik vind het alleen belachelijk dat vliegen binnen Europa ontzettend goedkoop is, terwijl het ook zo vervuilt. Als we daar nou een goede belasting op zouden heffen, zodat de vervuiler betaalt, en tegelijk zorgen dat er een goed treinnetwerk tussen alle Europese grote steden ligt, zodat mensen goedkoop met de trein kunnen reizen, dan zou dat een veel betere oplossing zijn.”

Ook Maas ergert zich aan de overstapfunctie van Schiphol. “Waar is dat goed voor? Schiphol wil graag het goedkoopste vliegveld in de regio zijn, maar we hebben de afgelopen weken allemaal gezien wat dat betekent voor de mensen die daar werken.”

Niet eens met de politiek
Lelystad Airport is niet het enige vliegveld waar zaterdag gedemonstreerd wordt. Ook op Schiphol en in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Groningen worden groepen demonstranten verwacht. “Het gaat erom dat we laten zien dat we het niet eens zijn met de politieke besluiten”, legt Kloosterziel uit. “Schiphol heeft een dikke vinger in de pap in Den Haag, maar de burger wil ook gehoord worden. Hopelijk kunnen we dat met deze actie duidelijk maken aan het kabinet: dat veel mensen ontevreden zijn over de keuzes die nu gemaakt worden. Het kan namelijk ook anders.”

1 REACTIE

  1. ze zijn allemaal tegen vliegen .maar niemand gaat een deur verder voor meer a.o.w of dat de motie van de zorg wordt uitgevoerd

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in