Pas op voor de eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli nestelt de eikenprocessierups zich weer in veel eiken. Deze behaarde rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar eikenbladeren om te eten. Na contact met de kleine, pijlvormige brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wat kunt u zelf doen?
Vermijd contact met de rupsen. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt, zorg dan dat brandharen of nesten de woning niet binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen.

Wat doet de gemeente Hattem?
Op plaatsen waar voorgaande jaren rupsen werden aangetroffen wordt in het voorjaar preventief gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel is veilig voor mens en dier en richt zich alleen op rupsen.

Ziet u in uw omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met de gemeente telefonisch 038-4441616 of via de website.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in