Helft Gelderlanders is positief over de terugkeer van de wolf

Bijna de helft van Gelderland staat positief tegenover de komst van de wolf naar ons land. Daar tegenover staat dat een derde van de inwoners vindt dat de wolf hier niet thuishoort. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus en Kies Kompas.

Begin 2015 werd de wolf na een afwezigheid van anderhalve eeuw voor het eerst weer in Nederland gespot. De wolf, een beschermde diersoort, heeft zich inmiddels op meerdere plekken in het land gevestigd, waaronder de Veluwe.
►Lees ook: Wolf actief in de Hattemer Enk

Naar schatting leven er vijftien tot twintig wolven op Gelderse bodem. Dat aantal lijkt zich de komende jaren verder uit te breiden, al zijn inmiddels meerdere wolven doodgereden.


Verdeeldheid
Gelderland is verdeeld over de terugkeer van de wolf en dat is ook het landelijke beeld. Lang niet iedereen is er blij mee. Een kwart van de Nederlanders vindt dat het roofdier hier niet thuishoort. Vooral in de provincies waar de wolf al is gevestigd of rondzwerft, zijn mensen minder positief.

Noord-Brabant, Drenthe en Overijssel telden de afgelopen jaren de meeste aanvallen door wolven op landbouwdieren. In deze provincies is ook het deel van de mensen dat vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort het grootst. Net iets minder dan de helft van de Nederlanders is van mening dat de wolf als diersoort hier wél thuishoort. In Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht is de groep mensen die positief tegenover de wolf staat het grootst. In Zuid-Holland is nog geen wolf gespot.


Schade
De terugkeer van de wolf blijft dus niet zonder gevolgen. In de eerste tien maanden van vorig jaar turfde BIJ12, dat voor alle provincies de schade bij boeren door natuurlijk in het wild levende dieren afhandelt, 58 wolvenaanvallen op landbouwdieren.

In heel 2020 ging het in totaal om 95 aanvallen. Als een wolf een schaap of ander dier doodbijt, kunnen gedupeerden voor een eventuele schadevergoeding aankloppen bij BIJ12.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in