Advies: uitstoot stikstof omlaag, opening Lelystad Airport onzeker

De luchtvaart in Nederland mag alleen groeien als de sector de uitstoot van stikstof weet te beperken. Dat zegt de stikstofcommissie-Remkes dinsdag in een advies aan het kabinet over de luchtvaart.

Remkes vindt het niet meer dan eerlijk dat de luchtvaart, net als andere sectoren, een evenwichtige bijdrage levert aan vermindering van de uitstoot. Als dat niet gebeurt, mag Schiphol niet meer groeien. En ook Lelystad Airport mag alleen open voor vakantievluchten als de uitstoot van stikstof daalt.

Weerstand op Veluwe
Dat laatste is voor veel mensen op de Veluwe interessant. Veel van de vluchten zouden over dit gebied gaan en dat zorgt al lange tijd voor de nodige weerstand.

Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van stikstof door de sector groter is dan eerst gedacht. Van de totale stikstofneerslag in Nederland komt 0,7 tot 1,1 procent uit de luchtvaartsector.

Maar het beeld dat de luchtvaart een grote vervuiler is op het gebied van stikstof, is dus onterecht, aldus de commissie. De sector moet wel zijn┬ábijdrage leveren. Remkes ziet vooral rond luchthavens kansen om┬ástikstofneerslag te verlagen, zoals elektrisch taxi├źn en het inzetten van┬álichtere vliegtuigen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in