Winkels Hattem 24 december dicht of open?

Op zondag 24 december zijn in Hattem de winkels dicht. Burgemeester en wethouders zien geen aanleiding om af te wijken van de normale gang van zaken in Hattem waar op geen enkele zondag de winkelkassa rinkelt. Voor de in de Havo verenigde winkeliers die graag een uitzondering op deze laatste dag voor kerst met een traditioneel hoge omzet wilden zal dit een teleurstelling zijn.

Uitzondering
De Hattemer ondernemers hadden het graag anders gezien. In een brief aan raad en college vraagt ondernemersvereniging Havo om een éénmalige uitzondering op de reguliere zondagssluiting. De omliggende gemeenten Heerde en Oldebroek hebben hetzelfde regime, zodat Noord-Veluwse kooplustigen op de laatste adventsdag hun toevlucht in Zwolle, Epe of Harderwijk zullen zoeken.

Mooie kans
Bij de bespreking van de Havo-brief in de commissievergadering van 11 december toont Pascalle Koortens namens Hattem Centraal haar teleurstelling over het besluit. ‘Dit ontneemt lokale winkeliers een kans op economisch voordeel, vooral omdat de omliggende gemeenten deze optie niet bieden.’ Desgevraagd licht Koortens toe: ‘Dat de omliggende gemeenten de winkels dicht hebben, zou voor Hattem juist een mooie kans op extra omzet bieden. Hattem Centraal is dan ook teleurgesteld in het besluit van het college.’

Onderzoek loopt nog
Reden voor het college om geen winkelopening toe te staan is een onderzoek onder winkeliers dat nog loopt. In januari wordt dit afgerond en zullen de uitkomsten besproken worden met belanghebbenden en in de gemeenteraad. Op basis daarvan zal eventueel herziening van het koopzondagenbeleid in Hattem plaatsvinden. Eén Hattemse winkelier laat aan RTV Hattem weten zelf geen behoefte te hebben aan een open winkel op de eerste dag van de week: ‘Een beetje rust af en toe is ook wel prettig.’ Onder Havo-leden zijn de meningen over dit onderwerp blijkbaar niet eensluidend.

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in