GGD waarschuwt voor papegaaienziekte in Gelderland

Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en Oost-Gelderland de papegaaienziekte vastgesteld. De GGD waarschuwt voor de bacterie, die wordt verspreid door zieke vogels.

Waar de besmettingen vandaan komen is nog niet bekend, zegt Erna de Vries van de GGD Noord en Oost-Gelderland. ‘De mensen die zich hebben gemeld zijn verspreid door de hele regio. We zijn nog bezig met onderzoek naar de bron van de besmetting. Het kan zijn dat ze het op dezelfde plek hebben opgelopen.’

Koorts en hoofdpijn
De ziekte, die ook wel psittacose wordt genoemd, kan zich uiten in hoge koorts, erge hoofdpijn, spierpijn en hoesten. De bacterie wordt verspreid door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels. De ontlasting van vogels kan opgedroogd nog acht maanden besmettelijk blijven. Mensen die vogelkooien schoonmaken wordt daarom geadviseerd goed te ventileren en eventueel een mondkapje te dragen.

Per jaar worden in heel Nederland normaal gesproken dertig tot veertig ziektegevallen gemeld, waarvan meer dan de helft van de patiënten in het ziekenhuis moet worden behandeld. Voor oudere mensen is de ziekte extra gevaarlijk.

Vogelshows
Huisartsen in de regio zijn al geïnformeerd, meldt De Vries. ‘Er zijn de komende tijd nog diverse vogelshows. We willen mensen waarschuwen en oproepen contact op te nemen met de huisarts als ze klachten hebben en met vogels in aanraking zijn geweest.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in