Kader Abdolah verzorgt Voermanlezing

De Hattemer Oranje Vereniging (HOV) heeft sinds 2017 de traditie om de verjaardagen van de belangrijkste leden van het Koningshuis met speciale activiteiten te vieren. Op de verjaardag van prinses Beatrix (31 januari) organiseert de HOV een culturele avond in de Grote of Andreaskerk. 

Ieder jaar houdt een bekende Nederlanders de Voermanlezing over de rol, waarde en invloed van cultuur op de hedendaagse Nederlandse samenleving. Dit jaar verzorgt de schrijver Kader Abdolah de lezing. Hij komt uit Iran en woont sinds 1988 in Nederland. Zijn debuut De adelaars verscheen in 1993 waarna vele grote en internationaal succesvolle romans volgden zoals: Spijkerschrift, Het huis van de moskee, en Papegaai vloog over de IJssel. Het decor van dit laatste boek wordt gevormd door Zwolle en omgeving.

Op de website van de uitgeverij staat hierover het volgende:

In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land.
Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit.
Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, ’s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel.
De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden?

Nederland is in de afgelopen vijfentwintig jaar onmiskenbaar veranderd. Kranten schreven erover, televisiecamera’s liepen, discussies erover verhuisden van de redacties naar de huiskamers en terug. Het is hoog tijd voor een meerstemmige roman, die de essentie van deze veranderingen verbeeldt. Papegaai vloog over de IJssel is een vertelling waarin de schrijver ons binnen de huizen van die mensen meeneemt om hun levensloop te laten zien.

Verder verzorgt het Vocaal Ensemble Cantabile een liederen recital en is er orgelmuziek van Jaap Zwart Sr. en Jr. 
Kaarten voor deze culturele avond zijn vanaf 15 december 2018 te koop bij Bruna (Kerkstraat 35) en Het Pannenhuis (Ridderstraat 22).
HOV-leden betalen € 7,50 p.p. en niet-leden € 12,50 p.p.
Locatie: Grote of Andreaskerk. Datum: 31 januari 2019 – aanvang 20.00 uur.  De kerk is vanaf 19.30 uur toegankelijk voor het publiek en het programma duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in