Spectaculair biljartspel tijdens toernooi voor iedereen

Op 25 augustus organiseert biljartvereniging DOS Hattem (Door Oefening Sterk) het driebanden-toernooi in het verenigingsgebouw De Triangel aan de Veenburgerweg 15, 10.00-18.00 uur.

‘Het toernooi is genoemd naar het spelsoort ‘driebanden’. Dit is een spelvorm waarbij de regel geldt dat de speelbal minimaal drie keer een van de banden van het biljart moet hebben geraakt alvorens de tweede aanspeelbal te raken, en er een punt (carambole) wordt gemaakt. Het is een extra moeilijkheid bij het normale carambole biljarten. Kom eens kijken, dan snap je het’, aldus de voorzitter Louis van Jole.

‘Voor veel mensen is het een sport van vroeger toen de biljartafels nog in de cafés stonden. Er zijn minder cafés en de biljarts zijn eruit gesaneerd, want voor een biljart kunnen er drie tafeltjes met stoelen staan. 
De jeugd vindt je niet zo snel meer aan de tafel. Snookeren is iets populairder. En waarom? Dat weten we niet. Desondanks is iedereen welkom bij DOS Hattem. Wij moeten het hebben van de mensen die met pensioen gaan en vroeger wel eens een potje hebben gebiljart, de zestigplussers die denken: wat zal ik nu eens doen.’

DOS Hattem bestaat al meer dan vijftig jaar. Vele amateur- en gevorderde biljarters hebben in al die jaren de weg naar het eigen goed uitgerust gebouw De Triangel gevonden. Je zou kunnen zeggen dat DOS het café-biljart heeft teruggebracht naar Hattem.
‘Elke dag van de week zijn we open, van 12.00 tot 24.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 18.00 uur tenzij er evenementen zijn. Ons biljartpaleisje heeft zeven wedstrijdbiljarts en twee matchtafels en niet onbelangrijk, een gezellig horecagedeelte met een ruime parkeergelegenheid.
We hebben het gebouw in eigen beheer met eigen bar waarmee we net de broek kunnen ophouden. Alles wordt door vrijwilligers gerund. Ieder lid doet naar kunnen mee. Er is altijd iets te doen. Met elkaar wordt het werk lichter.’

Ook vrouwen biljarten

DOS is ook de thuisclub van de vrouwen van SMR (Stoot Maar Raak). Vijftig jaar geleden door vrouwen opgericht omdat ze niet met de mannen mochten meedoen. ‘Dat was vroeger zo. Het was in het begin een mannensport. Weet je wat, zeiden ze, we beginnen een vrouwenvereniging. SMR heeft twee teams die ook in de KNBB spelen.
Zowel de mannen als de vrouwen spelen om de week een competitie wedstrijd thuis en uit.’

In De Triangel spelen tijdens het toernooi tweeëndertig spelers op de gewone biljarts en op de grotere matchtafels, die anderhalf keer zo groot zijn, zestien spelers. ‘Dat moet je zien. Het spelletje wordt moeilijker. Het is spectaculair, want je vraagt je af, hoe krijg je dit voor elkaar?’

Nieuwsgierig?
Tijdens het toernooi en daarna uiteraard ook, is iedereen welkom. Wil je meedoen, dan moet je je voor 18 augustus inschrijven: doswedstrijdleiding@kpnmail.nl

Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in