CDA op werkbezoek bij biljartvereniging DOS

De gemeenteraad van Hattem ontving onlangs een brief van biljartvereniging DOS. In deze brief werd ondersteuning gevraagd aan de gemeente Hattem voor een nieuw af te sluiten lening voor het gebouw. De gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging kwamen in deze brief ook aan bod.

Namens het CDA gingen Harry Kremer (fractielid) en Sigrid Mulder (steunfractielid) op bezoek bij de vereniging om de achtergrond van deze brief beter te begrijpen en nader kennis te maken met deze vereniging.

De Triangel
De afvaardiging werd ontvangen door penningmeester Bert Bergman in verenigingsgebouw “De Triangel”. Dit gebouw is twintig jaar geleden samen gebouwd met Fanfarekorps ‘Ons Genoegen’. Bergman: “Nog steeds is er een heel prettige samenwerking tussen de beide verenigingen”.

Geen subsidie
Anders dan bij veel andere verenigingen, maakt DOS geen aanspraak op subsidiemogelijkheden. “Al die jaren houden we onze eigen broek op. Door investeringen in zonnepanelen en LED-verlichting zijn de energiekosten flink gedaald. Maar mede door regelgeving wordt het steeds lastiger om kostendekkend te draaien.”

Inkomsten
Sinds 1 juli kan er weer gebiljart worden in “De Triangel”. Dat is economische erg prettig omdat de vereniging haar bar-inkomsten moest missen. Volgens de biljartvereniging zijn deze inkomsten een wezenlijk onderdeel van de begroting. Maar belangrijker is dat het sociale aspect weer kan worden beleefd.

Ontmoeting
DOS-bestuursleden Jan Pot, Gerard Liefers en Bert Bergman vertellen dat de vereniging ook echt een plek is voor ontmoeting tussen – veelal – gepensioneerden. “Ik heb mijn dagelijkse loopje naar de club gemist”, bekent Gerard Liefers. “Je kunt hier elke dag in- en uitlopen tussen 12 uur ’s middags en half 12 ’s avonds. Er is altijd wel iemand om een biljartje mee te leggen, een praatje mee te maken of om een kopje koffie te drinken rond de bar.”

Actief
Voorzitter Jan Pot legt ook uit dat biljarten juist ook voor ouderen een mooie manier is om actief te blijven: “Er wordt echt wat gevraagd van je concentratievermogen, de oog- handcoördinatie, je verstand en je wisselt tussen staan en zitten.”

Uitdaging
Maar er wordt ook op niveau gebiljart. “We doen goed mee in de competitie en je kunt hier ook biljartlessen volgen”, vertelt Bergman. Om er aan toe te voegen dat je je zeker niet moet laten afschrikken door de verschillende niveaus. “Hoog en laag speelt door elkaar en mét elkaar. Iedereen heeft een eigen uitdaging op zijn niveau.”

Toegevoegde waarde
Het CDA was verrast hoe familiair de sfeer bij de biljartvereniging is. Zij heeft volgens fractielid Harry Kremer ook in sociale zin een toegevoegde waarde voor Hattem. “Maar ook de prestaties mogen niet worden vergeten. Binnen de huidige kaders kan er niet een makkelijke oplossing worden gevonden voor de financiële vraag van DOS.”  Mede namens de raad gaat Harry Kremer met het bestuur van DOS op zoek gaan naar een oplossing.

Kijk ook op: www.doshattembiljart.nl

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in