Jantina Peperkamp exposeert bij 2e Hansje

Tijdens de wandelexpositie “Kijk hier…Kijk daar…Koppen” in de binnenstad van Hattem van zaterdag 16 februari tot en met 30 maart exposeert Jantina Peperkamp bij 2e Hansje “in de Synagoge” aan de Achterstraat 33.

Jantina Peperkamp (1968) is een realistisch portrettist. Haar werk heeft een bijzonder en herkenbaar karakter dat mede wordt bepaald door een kwetsbaar ogende verfijning in de techniek die zij zelf heeft ontwikkeld.

Eigen identiteit
Zoekend naar de ware essentie in haar modellen stuit zij vaak op zichzelf: “Bij mijn schilderijen wordt het eindresultaat in hoge mate bepaald door de energie die ontstaat tussen kunstenaar en model, waarbij de kunstenaar als waarnemer en registrator fungeert. Een fotosessie vindt plaats. Daarna volgt de schets op papier, deze is zeer gedetailleerd. De schets wordt minutieus overgenomen op een paneel. Het schilderij wordt daarna zorgvuldig opgebouwd uit heel veel dunne lagen acrylverf, waarbij steeds een stapje verder wordt gegaan met de detaillering. Het eindresultaat is een realistisch portret met een geheel eigen identiteit.”

Gevoelens van de toeschouwer
Jantina maakt ongebruikelijke uitsneden die haar werk heel herkenbaar maken. Zij ontdoet zich daarbij van al het overbodige en streeft ernaar alleen het essentiële te behouden. “Mijn schilderijen worden door verschillende kijkers verschillend geïnterpreteerd. Ik vind dit heel bijzonder en voel niet de behoefte mij in deze beleving te mengen. Een schilderij kan voor de een eindeloos verdriet uitstralen, terwijl de ander er juist hoop in vindt. Beide opvattingen zijn legitiem. Het gaat hier immers om de gevoelens van de toeschouwer. Als ik ten slotte nog iets over mijn eigen werk zou moeten zeggen, dan is het dat mij opvalt dat er altijd een bepaalde eenzaamheid, kwetsbaarheid van uitgaat. Dit stop ik er niet bewust in, het gebeurt, maar ik kan het wel goed plaatsen.”

2e Hansje
De openingstijden van 2e Hansje “in de Synagoge” aan de Achterstraat 30 zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur, zaterdag van 11 tot 16 uur.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in