VluchtelingenContact Hattem zoekt begeleiders en taalcoaches

Stichting Vluchtelingen Contact Hattem is op zoek naar vrijwilligers voor het begeleiden van vluchtelingen met een verblijfsvergunning en het geven van hulp bij het leren van de Nederlandse taal. In coronatijd gebeurt dit meestal met behulp van (video)telefonie en internet.

Vluchtelingen Contact Hattem helpt vluchtelingen die in Hattem een woning hebben toegewezen gekregen, bij het integreren in onze samenleving en het leren van de Nederlandse taal.

Nu nĆ³g belangrijker
“Vanaf de eerste lockdown in maart hebben onze begeleiders en taalcoaches een nieuwe manier moeten vinden om contact te zoeken en te onderhouden met de vluchtelingen die aan hen zijn toevertrouwd”, aldus Jan-Erik Barendse, Coƶrdinator VluchtelingenContact Hattem. “Juist nu is dit contact nog belangrijker geworden vanwege de dreiging van vereenzaming en het vergroten van de taalachterstand”, vervolgt Barendse. “Met name het sociale contact en daarmee het Nederlands spreken, is nog belangrijker geworden in deze coronatijd.”

Formulieren
Maar ook het helpen bij- en het toezien op- het correct invullen van formulieren is volgens Barendse van wezenlijk belang. “Wij hebben kunnen zien hoe dit verkeerd kan uitpakken met dramatische gevolgen. Al met al, onze begeleiders en taalcoaches hebben een belangrijke taak om dit in goede banen te leiden.” (lees verder na de foto!)

Maatschappelijke begeleiding
VluchtelingenContact Hattem zoekt vrijwilligers voor de maatschappelijke begeleiding en taalcoaches. Barendse legt uit hoe de praktische hulp er bij de begeleiding uitziet. “Dit houdt onder meer in, het begeleiden bij het inrichten van de woning, het afsluiten van verzekeringen, het vinden van een huisarts, het vinden van passend onderwijs en overige basis voorzieningen en kennismaking met de lokale samenleving. Nieuwe vluchtelingen krijgen een vast contactpersoon die hen hierin ondersteunt. De bedoeling is dat mensen zo snel mogelijk zelfstandig hun weg weten te vinden in de gemeente Hattem.”

Stimuleren van participatie en integratie
Na de eerste zes maanden zal het accent van het begeleiden meer komen te liggen op het participeren in onze samenleving. Barendse: “Het gaat hierbij om begeleiding en coaching ten behoeve van een actieve en positieve inzet van de vluchteling om in de Nederlandse samenleving te kunnen participeren en kennismaking met lokale maatschappelijke organisaties, zoals vrijwilligersorganisaties, bibliotheek, vereniging, (sport)clubs en welzijnsorganisaties.

Taalcoach
De taalcoach richt zich op de hulp bij het leren van de Nederlands taal. Dit is ook een onderdeel van het werk van Vluchtelingen Contact Hattem. “Met name het praten in het Nederlands staat voorop, maar ook ondersteuning bij het huiswerk voor de inburgering is hierbij van belang. De gemiddelde tijdsinvestering is 1 uur per week”, aldus Barendse.

Meld je aan voor jouw medemens
Ben jij begaan met het welzijn van jouw medemens en daarnaast geĆÆnteresseerd in andere culturen? Meld je dan aan. VluchtelingenContact Hattem zorgt voor een inwerkprogramma, professionele ondersteuning door een coƶrdinator en staat garant voor een prettige en informele werksfeer met voldoende overleg in werkvergaderingen.

Afspraak maken?
Voor meer informatie of een afspraak voor een oriƫnterend gesprek, kun je contact opnemen met coƶrdinator Jan-Erik Barendsen tel. 06-226 777 27 of via info@vluchtelingencontact.nl Kijk ook op www.vluchtelingencontact.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in