‘Geef Hattemers voorrang op de woningmarkt’

Voor veel Hattemers is het momenteel erg lastig, zo niet onmogelijk om een woning te vinden in de eigen gemeente. Woningen zijn niet alleen duurder geworden – er is ook minder aanbod en de woningen die er zijn gaan vaak naar kopers of huurders van buiten Hattem. Door een recente wetswijziging kunnen inwoners uit de eigen gemeente voorrang krijgen op de woningmarkt. Teun Juk van het CDA Hattem vroeg tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 maart wethouder Castelein om daarom zo snel mogelijk met een voorstel naar de raad te komen om dit mogelijk te maken voor Hattemers.

De Huisvestingswet, waarin de regels staan voor het toewijzen van woningen, is recent gewijzigd. Gemeenten kunnen op basis van de gewijzigde wet bij de helft van de beschikbare huurwoningen, en nieuwbouwkoopwoningen tot 390.000 euro, voorrang geven aan mensen die binding hebben met de gemeente. Met andere woorden: de gemeente kan dan regelen dat 50 procent van de nieuwe woningen naar Hattemers gaan. Mensen die wonen of werken in Hattem zouden daarmee voorrang kunnen krijgen op andere huurders of kopers.

Kom met voorstel
Wil de gemeente dit toepassen, moet de zogeheten huisvestingsverordening worden aangepast. CDA-fractievoorzitter Teun Juk vroeg daarom wethouder Castelein om met een kort voorstel te komen om de huidige huisvestingsverordening te wijzigen. De wethouder gaf aan dat dit een onderwerp is wat terugkomt bij de behandeling van het woonprogramma, in de commissievergadering van eind maart. Juk riep de wethouder op om toch zelf op korte termijn met een voorstel te komen naar de raad. Wanneer dat niet lukt, zal het CDA met een eigen voorstel komen.

Reactie gemeente en Triada
Tijdens het persuurtje op 12 maart vertelde de gemeente RTV Hattem, dat de lijn van het CDA wordt onderschreven. Het doel is ‘elke Hattemer heeft een reële kans op een huis’. Met de projectontwikkelaar van ’t Veen zit de gemeente reeds rond de tafel om het doel vorm te geven. Met de partners Heerde, Epe en Triada is besproken dat de gezamenlijk vastgestelde huisvestingsverordening aan het einde van dit jaar wordt herzien.

Triada bouwt momenteel 18 appartementen in ’t Veen en wijst deze voor 100% toe aan starters. De verhuring start dit voorjaar, binnenkort is er meer informatie zichtbaar op de website van Triada. Als Triada onvoldoende starters vindt, komen ook een/twee-persoonshuishoudens die doorstromen aan bod.

2 REACTIES

  1. dag Bep, deze vraag kun je beter aan een van de politieke partijen stellen. Fijne dag!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in