Isala plaatst bestralingstoestel Gamma Knife

Streekziekenhuis Isala in Zwolle ontving deze week de Gamma Knife, een uniek bestralingstoestel dat uit 192 richtingen zeer precies tumoren in de hersenen kan bestralen.

Tegelijk is de dosis in het omliggend hersenweefsel door deze techniek zeer laag. De bestraling is net zo effectief als een operatie, want na de eenmalige hoge dosis zijn de tumorcellen gedood. Als alles volgens plan verloopt, behandelt Isala in april de eerste patiënten met de Gamma Knife.

Uitzaaiingen in de hersenen
Er zijn steeds meer kankerpatiënten met uitzaaiingen in de hersenen. Door het succes van andere therapieën leven patiënten langer, maar vaak zijn deze middelen minder effectief in de hersenen. Hierdoor hebben tumoren meer kans om zich hier te ontwikkelen. Overigens is de Gamma Knife niet alleen voor kankerpatiënten. Ook aangezichtspijn en goedaardige tumoren kun je er goed mee behandelen.

Zorg dichterbij
In Nederland zijn er maar drie toestellen. Naast Zwolle staat er één in Amsterdam (AvL) en in Tilburg (ETZ). En nu er ook een toestel in Zwolle staat, hoeven patiënten uit het Noorden straks minder ver te reizen. “De behandeling gebeurt op één dag; de patiënt komt ‘s ochtends binnen en gaat aan het eind van de dag weer gewoon naar huis”, aldus Isala.

Veilige bestralingsbunker
In juni vorig jaar ging de eerste schep de grond in en nu is de bestralingsruimte voor de Gamma Knife klaar. De vloer is zo ontworpen dat het een gewicht van 40 ton kan dragen. Dit is het totale gewicht van het apparaat en de ondersteunende delen. Verder is er speciale aandacht voor stralingsafscherming. De muren van de bestralingsruimte zijn van 50 cm dik beton. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de straling, die vrijkomt tijdens het gebruik van het apparaat, veilig binnen de muren van de ruimte blijft.

Betrokken specialismen
De leverancier plaatst de Gamma Knife in de nieuw gebouwde bunker. Vervolgens moet het toestel juist worden ingesteld en wordt het personeel van Isala getraind, zodat zij er mee kunnen werken. Neurochirurgen, radiotherapeuten, klinisch fysici en radiologen combineren hun kennis voor de behandeling met de Gamma Knife.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in