Voerman Museum Hattem presenteert nieuwe tentoonstelling en boek over Voerman senior

Tijdens een speciale bijeenkomst in de Gasthuiskerk in Hattem heeft Elien Voerman het eerste exemplaar van het boek ‘In Vervoering van Voerman’ in ontvangst genomen uit handen van de auteur en museumconservator Kristian Kreeft. Daarnaast is tijdens deze bijeenkomst de nieuwe tentoonstelling in het Voerman Museum Hattem gepresenteerd. De tentoonstelling gaat over Voerman senior en heeft dezelfde naam als het boek gekregen.

Dubbelpresentatie
Het Voerman Museum Hattem sluit met deze dubbelpresentatie een periode van intensieve voorbereidingen af. Museumdirecteur Daphne Kampman-Maas stond hier in haar welkomstwoord voor de genodigden in de Gasthuiskerk kort bij stil, toen zij een beknopte samenvatting gaf van de totstandkoming van tentoonstelling en boek. Conservator Kreeft werd in de gelegenheid gesteld onderzoek te doen naar het leven en werk van Jan Voerman senior dankzij een beurs van het Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt. Dat leidde tot de nu verschenen uitgave. Daarnaast besloot het Voerman Museum Hattem tegelijk met de verschijning van het boek een speciale tentoonstelling rond Jan Voerman senior te organiseren. Hierbij toonde Kampman-Maas zich erkentelijk voor de ondersteuning die provincie Gelderland bij dit onderdeel van het project heeft verleend.

Achterkleinzoon

Peter Voerman spreekt in de goed gevulde Hattemse Gasthuiskerk zijn toehoorders toe.

Namens de familie Voerman nam Peter Voerman zaterdagmiddag het woord, achterkleinzoon van Jan Voerman senior. Hij nam zijn gehoor mee naar het einde van de negentiende eeuw toen Jan Voerman Anna Verkade leerde kennen en de ‘Voerman-dynastie’ ontstond waar schilders Jan Voerman senior en Jan Voerman junior deel van zouden uitmaken. Peter Voerman verwees tevens naar de prominente rol die Anna, de vrouw van Voerman senior, heeft gespeeld. Niet alleen was zij Jans steun en toeverlaat, ook zette zij zich in Hattem onder meer in voor het terugdringen van kindersterfte en voor verbetering van onderwijs.

Familie-archief
Conservator Kristian Kreeft ging tijdens een interview met journaliste Marion Groenewoud dieper in op de totstandkoming van ‘In Vervoering van Voerman’. Voor het boek kreeg hij toegang tot het familie-archief en kon hij een schat aan bronnen bestuderen, waarvan een aantal nog niet eerder in publicaties over Voerman senior was aangeboord. Groenewoud en Kreeft voerden in hun gesprek de toehoorders langs de verschillende stadia die Jan Voerman met zijn kunst heeft doorlopen. Uiteindelijk leidde dit tot de IJssellandschappen die de schilder jarenlang in Hattem maakte en die voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron bleken. Het interview kwam tot de afsluitende vaststelling dat de collectie van Jan Voerman senior vandaag de dag is ondergebracht bij het Voerman Museum Hattem, De Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe en het Stedelijk Museum in Kampen. Drie gerenommeerde musea in deze regio, waarmee  de artistieke erfenis van Voerman in betrouwbare handen lijkt.

De bijeenkomst in de Gasthuiskerk werd afgesloten met de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘In Vervoering van Voerman’, dat Elien Voerman namens de familie in ontvangst nam. Voor de genodigden was er daarna gelegenheid om de tentoonstelling in het vlakbij gelegen Voerman Museum Hattem zelf in ogenschouw te nemen. Daar konden ze de tientallen werken bekijken, die diverse musea en particuliere bruikleengevers voor deze expositie beschikbaar hebben gesteld. En natuurlijk is daar de vaste museumcollectie, waarin ook Jan Voerman senior ruim is vertegenwoordigd.

De expositie ‘In Vervoering van Voerman’ is te bekijken tot en met 12 april 2020. Het boek dat wordt uitgegeven door WBooks in Zwolle, is voor 24,95 te koop in de museumwinkel en is eveneens in de boekhandel en via internet verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in