‘Noordelijke Aquarellisten’ in Voerman Stadsmuseum Hattem

Grote variatie in rijke collectie aquarellen
Met de tentoonstelling ‘Noordelijke Aquarellisten’ plaatst het Voerman Stadsmuseum een rijk gevarieerde collectie aquarellen in de schijnwerpers. De tentoonstelling is de afgelopen week ingericht en werd zondag 28 augustus geopend, in aanwezigheid van de kunstenaars die deel uitmaken van de Noordelijke Aquarellisten.

De toepassing van de aquareltechniek is een gemeenschappelijke factor die deze groep kunstenaars bindt. De tentoonstelling maakt echter duidelijk dat aquareltechniek op verschillende manieren kan worden uitgewerkt, met als resultaat een collectie die een grote verscheidenheid toont. Van ‘ruige’ landschappen tot ‘kleine’ verfijnde stillevens. Al met al een bijzondere verzameling werken, daar wees zowel museumdirecteur Daphne Maas in haar openingswoord op, als exposerend kunstenaar Jan van Loon in zijn inleiding tot deze tentoonstelling.

Jan van Loon exposeert zelf al etsen en aquarellen sinds 1964. Hij kiest wisselend voor onderwerpen als landschappen, stillevens, interieurs en portretten. In zijn inleiding ging hij ook kort in op zijn collega-kunstenaars. Hij wees op de bijzondere realistische stijl die Robin d’Arcy Shillcock toepast en die daarmee vogels en landschappen krachtig vastlegt.. En neem dan Riny Bus, die stillevens, havens en landschappen schildert. Zij werkt veel met verschillende nieuwe lagen verf wat een bijzondere sfeer geeft. Haar echtgenoot Jan Velthuis werkt weer anders en maakt aquarellen waarin hij zijn passie voor het water tot uitdrukking brengt. Hij streeft naar een transparant en ademend aquarel.

Dorry van de Winkel werkt op haar manier met de eigenschappen van waterverf. Het spel van water en pigment op papier. Het resultaat zijn intens weergegeven stillevens, interieurs en portretten. Johan Meeske tenslotte maakt opvallend grote aquarellen, waarin de onvervalste kracht van de natuur tot uitdrukking komt. Ruige werken, waarin de kracht van waterverf prachtig zichtbaar wordt gemaakt.

Het Voerman Stadsmuseum Hattem is erin geslaagd al deze kunstenaars met elk hun eigen aanpak de ruimte te geven. De werken worden overigens niet ‘per kunstenaar’ getoond. In het samenstellen van de tentoonstelling is het gelukt een boeiende mix te maken. Het resultaat is het bekijken dan ook zeker waard. De expositie ‘Noordelijke aquarellisten’ is tot en met 15 januari 2023 in het Voerman Stadsmuseum Hattem te zien.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in