Met een expositie in een speciale Annie Oosterbroek-kamer in het onlangs geopende zuivelmuseum Erve IJzerman, wordt in Wapenveld de 100e geboortedag van Annie Oosterbroek-Dutschun herdacht. Met ruim zestig titels en zo’n zeven miljoen verkochte boeken, is Annie Oosterbroek één van Nederlands meest succesvolle streekromanschrijfsters.
Heel bijzonder, omdat Annie de dochter is van een Duitse vader, werkzaam bij de ambassade en een Engelse moeder. Het eerbetoon aan Annie vindt plaats in de boerderij aan de Kanaaldijk in Wapenveld die centraal staat in haar boek Annemarie-trilogie.
Annie kwam na haar adoptie als opgroeiend meisje veel in de imponerende IJsselhoeve omdat daar de broers van haar pleegmoeder Marie Hogeboom woonden. In het boek geeft ze dan ook een exacte omschrijving van de boerderij die nu nog volledig in authentieke staat is. Dit dankzij de familie IJzerman die er vanaf 1932 woonde. Na het overlijden van Dina IJzerman, is de boerderij aangekocht door BOEi en momenteel wordt er hard gewerkt aan de inrichting tot Nederlands zuivelmuseum. Eén van de voorkamers is nu ingericht als expositieruimte in de stijl van de jaren ’50 van de vorige eeuw.
Expositie
De expositie toont onder andere authentieke documenten over haar adoptie en privé-leven. Ook is een selectie van haar boeken te zien en een bloemlezing uit de veelheid aan publiciteit over de schrijfster. Naast de ruim zestig boeken die ze schreef, was ze ook populair vanwege haar verhalen in de damesbladen Libelle en Magrie.
Levensloop
Annie Oosterbroek-Dutschun werd op 28 mei 1918 geboren als Joan Hermann Dutschun in een militair hospitaal in Londen. Haar vader werkte bij de Duitse ambassade maar werd in de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd in een kamp in Wapenveld. Het gebied draagt nog steeds de naam ‘Duitse kamp’. John Dutschun en zijn vrouw Margaret Cooper werden in Wapenveld overvallen door de wapenstilstand van 10 november 1918. Zij moesten naar Duitsland vertrekken en gedwongen door de omstandigheden, bleef de kleine Joan achter bij een boswachter in Wapenveld.
Via dit gezin werd ze uiteindelijk geadopteerd door Johannes en Marie van de Beek-Hogeboom. Haar jeugd- en tienerjaren bracht ze in Wapenveld door. Daarna verhuisde ze naar Apeldoorn waar ze trouwde met Peter Oosterbroek. Daar begon haar carrière als schrijfster.
Haar eerste boek ‘Het Oever’ waarvan uiteindelijk 700.000 exemplaren verkocht zouden worden, speelt in de omgeving van Wapenveld en het Wapenveldse Broek. ‘Het Oever’ is de naam van een boerderij en een naam die nog steeds gebruikt wordt. Het is het eerste deel van ‘Het geslacht van Marle’. Na ‘Het Oever’ verschijnen er nog vijf delen en samen vormen deze het epos ‘Het geslacht van Marle’. In dit epos maar ook in haar latere boeken als ‘Het geslacht Bronkhorst’, de Annemarie-trilogie en de Dageraad-triologie, geeft ze een ragfijne tekening van de mensen uit die tijd en de cultuur waarin ze leefden.
Heel bijzonder is het boek ‘Zoektocht naar het leven’ waarin ze in Duitsland op zoek gaat naar haar biologische moeder, een zoektocht met een heel teleurstellend einde. Annie Oosterbroek-Dutschun woonde aan het einde van haar leven in Zaanstad waar ze op 65e jarige leeftijd overleed.
Erve IJzerman
De boerderij Erve IJzerman staat aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld is elke zaterdag tot en met 8 september van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. Naast de Annie Oosterbroekkamer is er een presentatieruimte met veel historische filmmateriaal over het leven op de boerderij en de zuivelgeschiedenis. In de paardenstal is een eerste zuivelexpositie te zien en in de varkensstal is een horecapunt ingericht. De entree is 2,50 euro en kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gratis toegang. Meer informatie op www.erveijzerman.nl