‘Voorlopig geen besluit over vliegveld Lelystad’

De ChristenUnie vindt het ‘niet voorstelbaar’ dat dit kabinet nog een besluit neemt over de opening van vliegveld Lelystad. Volgens Kamerlid Eppo Bruins voldoet het vliegveld nog niet aan alle voorwaarden en hij vindt het ook niet nodig om nu al knopen door te hakken.

Bruins benadrukt tegenover de NOS dat in de coalitie is afgesproken dat Lelystad een ‘overloopluchthaven’ moet worden: ‘Lelystad Airport openen is niet een doel op zich, maar is bedoeld om Schiphol te ontlasten. Op dit moment staat Schiphol voor een groot deel stil en is er dus van overloop ook geen sprake’, zegt Bruins.

Aantal keren uitgesteld
Vliegveld Lelystad is al jaren een heet hangijzer; het zou eerst in 2018 opengaan, maar dat werd om allerlei redenen verschillende keren uitgesteld. De laatste keer gebeurde dat afgelopen maart. Toen maakte minister Van Nieuwenhuizen bekend dat in verband met de coronacrisis de streefdatum nu november 2021 is.

Regeringspartij ChristenUnie, al langer kritisch over het vliegveld, wijst ook op de stikstofproblemen. ‘Het is goed om tijd te nemen voor het proces. Alles moet wel kloppen’, zegt Bruins.

Ongebreidelde groei
De ChristenUnie zet ook in het algemeen vraagtekens bij de toekomst van de luchtvaart. ‘De sector lijkt nog altijd af te stevenen op ongebreidelde groei en daar hebben we echt een probleem mee. Mobiliteit is mooi en luchtvaart is mooi, maar gewoon maar vliegen omdat het kan en dan zo vaak mogelijk voor een paar tientjes, dat is eigenlijk niet normaal’, zegt het Kamerlid.

De opening zorgt op de Veluwe voor veel weerstand, met name vanwege de laagvliegroutes die voor overlast zorgen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in