Radiatorfolie, feit of fabel?

De basis voor een duurzaam huis is goede isolatie. Daarmee bespaar je energie en dus stookkosten. En dat is best fijn, met de huidige energieprijzen. Voor een paar tientjes plak je radiatorfolie achter de verwarming.

Zo wordt de warmte de huiskamer in gekaatst, in plaats van dat het via de buitenmuur verdwijnt. De één zweert erbij de ander vindt het grote onzin.

Miranda uit Hattem neemt de proef op de som. Zij wilde weleens weten of radiatorfolie echt werkt, of dat het een fabel is. Zij doet een experiment dat drie maanden duurt. Haar bank staat voor de radiator en het raam. “Dat is in de winter wat kil. Het raam is al van een wat ouder type dubbelglas. Dus ik ben benieuwd of radiatorfolie mijn zithoek wat behaaglijker maakt.”

Miranda woont op de Distelhoeve, in een appartement met energieklasse A. “Al woon ik op de bovenste verdieping, in een hoekappartement, mijn energiekosten zijn niet heel hoog. Nu let ik daar ook wel op. Ik kook vaak voor twee dagen, heb LED-verlichting en laat lampen niet onnodig branden. Ik wilde kijken of ik mijn woonkamer op sommige plekken wat behaaglijker kan maken, het plaatsen van radiatorfolie was de snelste en goedkoopste optie. Nu hopen dat het werkt”

Vergelijken
“Ik heb op internet bij een aantal bouwmarkten de verschillende soorten folie vergeleken. Het ene reflecteert de warmte namelijk beter dan het andere. De prijs verschilt van 5 tot ongeveer 11 euro per rol. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een middenklasse: folie dat 80% van de warmte reflecteert en ongeveer 8 euro per rol kost. Dit heb ik begin januari achter mijn radiatoren bevestigd en in maart ga ik kijken of ik minder verstookt heb.”

Fluitje van een cent
Het bevestigen van het folie is goed te doen. “Het is even puzzelen om het om de bevestigingshaken van de radiator te vouwen, maar daarna hoef je het alleen maar vast te tapen. Je kunt ervoor kiezen om dit alleen achter de radiator te doen, maar – en dat heb ik gedaan – je kunt het ook tot onder de vensterbank door laten lopen. Dan haal je er meer rendement uit. Tip van mijn vader!”

Miranda kwam op het idee om radiatorfolie te plaatsen, doordat zij met haar buren eind 2021 in gesprek kwam met een student die een scriptie over duurzaamheid schreef. Volgende maand deelt Miranda de uitkomst van haar test.

Ook aan de slag met energiebesparende maatregelen?
Kijk op www.veluweduurzaam.nl/energiebespaaractie voor korting op bijvoorbeeld radiatorfolie of isolatiemateriaal.


Bij Veluwe Duurzaam kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van woning, tuin en milieu. Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en samenwerkingspartners Waterschap Vallei en Veluwe en provincie Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in