VluchtelingenContact dringend verlegen om vrijwilligers

Mensen doen vrijwilligerswerk om een ander te helpen, maar ook omdat ze het voor zichzelf zinvol vinden. ‘Andere mensen leren kennen is leuk, maar je ook verdiepen in hún leven en werk verrijkt’, aldus Yvonne Huurnink-Pool, taalcoach bij VluchtelingenContact Hattem. Deze stichting zit dringend verlegen om vrijwilligers.

Eerder interviewde RTV Hattem de taalcoach en vroeg haar waarom zij dit (vrijwilligers)werk was gaan doen.
‘Op RTV Hattem-radio hoorde ik er iemand over praten en het leek me goed te doen naast mijn werk. Het vraagt niet veel tijd en ik kan mijn eigen tijd indelen. Dat bleek ook zo te zijn, ook al ben ik nu met pensioen. Toen ik startte ging ik eerst kennismaken en al snel bleek dat het klikte. Ik was tot voor kort taalcoach van Zübeyde. Het was gezellig en we oefenden allerlei woordjes en korte zinnetjes.’

‘Ik vind het belangrijk om iets voor anderen te doen. Andere mensen leren kennen is leuk, maar je verdiepen in hún leven en werk verrijkt mijn leven. Bovendien leer je van elkaar. Ik doe dit niet omdat het ‘moet’. Het geeft voldoening.’

In principe is een vrijwilliger drie jaar taalcoach. Vluchtelingencontact vraagt de vrijwilligers momenteel om als het kan eerder af te bouwen, omdat er anderen zijn die wachten op hulp. Daarom is de taalcoach van Zübeyde nu een goede kennis geworden en gaat Huurnink-Pool verder met iemand die het nog meer nodig heeft. Zübeyde werkt tegenwoordig als vrijwilliger in het Bakkkerijmuseum, mede dankzij deze vrijwilliger van VluchtelingenContact.

VluchtelingenContact Hattem begeleidt statushouders in de eerste twee jaar dat zij in Hattem komen wonen. Het gaat om het bevorderen van welzijn én zo spoedig mogelijk integreren in de Nederlandse maatschappij. De stichting biedt maatschappelijke begeleiding (helpen met onder meer hun administratie en financien, maar vooral ook helpen bij het participeren in de samenleving en wegwijs maken in ons mooie stadje) en taalcoaching (samen praten en ondersteuning bij de inburgering).

In Nederland gaan wekelijks gaan zo’n 16.000 taalvrijwilligers en ruim 30.000 anderstaligen met elkaar in gesprek. Ze ontmoeten elkaar, oefenen alledaagse gesprekken en leren zo elkaars wereld kennen. Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten. Daar plukken anderstaligen, vrijwilligers, gemeentes en de hele maatschappij de vruchten van. Op dit moment zijn er in Hattem twintig taalcoaches actief. 

Statushouders in Hattem
Elke gemeente in Nederland moet verplicht jaarlijks een aantal statushouders huisvesten, mensen die officieel toestemming hebben gekregen om in eerste instantie vijf jaar te mogen blijven (dit zijn dus geen asielzoekers). Het gaat zowel om gezinnen, echtparen als alleenstaanden. De taakstelling voor 2024 is 26 personen huisvesten en begeleiden.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in