In beeld: Slecht weer teistert Hattem met wateroverlast en hagelstenen van bijna 3cm

In ons eerdere bericht met de waarschuwing over het buiencomplex met onweer lieten we al weten dat er slecht weer op komst was en dat dit mogelijk Hattem zou raken. Om 14.50 begon het daadwerkelijk te druppelen in Hattem nadat zich al onweer had aangediend in de verte. Menigeen zat met de weer-app in de hand te kijken wat het weer zou brengen. Aanvankelijk zou er (volgens de apps) een kleine maar hevige bui over Hattem trekken met onweer.

Aanvankelijk zou ‘de bui’ snel verdwenen zijn

Water kon bijna niet weg
Het druppelen veranderde al snel in een hevige regenbui, gepaard met wind en onweer. Precies zoals voorspeld ging het gepaard met regelmatig zware windstoten. Het stortte letterlijk uit de lucht, Niet alleen de regen, maar ook vooral hagelstenen kwamen naar beneden. Lezers rapporteerden hagelstenen van bijna 3 centimeter! Trotse bezitters van een schaduwdoek of andere overspanningen in de tuin zag die al snel volgehageld en moesten er soms op uit om de situatie te redden. Dakgoten stroomden bij veel bewoners helemaal vol of zelfs over omdat de hagelstenen een vlotte hemelwaterafvoer bemoeilijkten. Ook is er door de hagelstenen schade onstaan aan objecten in tuinen, auto’s en er was zelfs een voilière kapot gehageld (de lezer liet weten dat de vogels gerede zijn).

Wateroverlast
De hagel stopte na een half uur, maar de regen bleef aanhouden. Op veel plaatsen in Hattem is er sprake van wateroverlast. De droge bodem van de laatste tijd kan niet alles heel snel opnemen. De gracht van de stad is ook buiten zijn oevers getreden. Het bekende eenden-voeren plekje aan de gracht, waar ook een bankje staat, is ondergelopen. Ook aan slootjes en ander water in de woonwijken is goed te zien dat er een hoop water gevallen is in korte tijd, het waterpeil was een stuk hoger dan normaal. Ook hebben mensen al te maken met lekkages in huis, natte schuren en ondergelopen kelders.

Foto’s
Verschillende lezers stuurden foto’s op, tijdens en na de buien.

In Assenrade liepen de oevers van het water flink over
De “vangst” van een schaduwdoek na ongeveer tien minuten hagel
De hagel deed bijna denken aan een winters tafereel

Onderstaande foto’s zijn van Gert Witteveen, die een rondje door Hattem reed om de gevolgen van de buien in beeld te brengen.

Social media
Ook op Twitter en andere social media is een hele hoop te vinden over de hagel in Hattem. Hieronder een kleine selectie.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in