Geweld tegen vrouwen blijft aandachtspunt

Op zondag 10 december, de Dag van de Mensenrechten, stopt in Nederland Orange the World. In Hattem wordt op vrijdag 8 december de actieperiode beëindigd door de vlag van de hervormde kerk en van het gemeentehuis te halen. Ook de lichten die de Dijkpoort tot dan toe oranje kleuren, zullen doven. Tijd om terug te blikken op een bijzondere periode waarin aandacht werd gevraagd voor geweld tegen meiden en vrouwen.

Het komt wél voor
De gemeente Hattem heeft intensief samengewerkt met de Soroptimistclub Hattem, Heerde en Epe (SHE). Paula Bulder, lid en binnen ‘SHE’ kartrekker Orange the World), is blij met deze samenwerking. “Wethouder Tjitske Siderius is heel geëngageerd en ook met de beleidsafdeling konden we goed afstemmen. Waar we samen aan hebben gewerkt is aan bewustwording. “Nee, het komt bij ons niet voor”, is iets wat we veelal op straat horen, maar het komt wél voor. Het kan niet anders als je kijkt naar de landelijke cijfers. We vinden belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar wordt, zodat de mensen die slachtoffer zijn en worden hulp gaan zoeken. Maar ook dat je als familie, vrienden of buren alert bent, zodat je iemand kan bijstaan.”

Hoe vind je hulp?
In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld; krijgt 1 op de 5 vrouwen met partnergeweld te maken en bijna 1 op de 4 vrouwen heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of geweld. Bulder: “Als je in de stress zit door geweld, kun je dan nog helder denken waar je naar toe kan voor hulp? Daarom staan op de gemeentesite adressen en hebben wij in de bibliotheken boekenleggers neergelegd die mensen ongezien kunnen meenemen.”

Ook na deze actieperiode blijven de soroptimisten doorgaan met het creëren van bewustwording. “We hebben bedrijven, sportverenigingen en serviceclubs aangeschreven met de vraag of we meer bekendheid mogen mogen geven aan het onderwerp, in wat voor een vorm dan ook. Vorige week zijn we tijdens lessen burgerschap op de Scholengemeenschap in Epe, met 60 leerlingen van de 4e klas in gesprek gegaan. In de week van de solidariteit, 18 t/m 22 december, komt er een informatiestand in de Noordgouw, Heerde.”

Over de soroptimisten
Soroptimistclub Hattem, Heerde en Epe, ‘SHE’, is opgericht op 12 september 1998. De club telt momenteel 24 leden met een grote diversiteit aan beroepen en leeftijden. Ieder lid kan haar eigen specialiteit en kwaliteit inbrengen om elkaar te ondersteunen en te inspireren en zich zo gezamenlijk inzetten voor de missie van de soroptimisten wereldwijd: wereldwijd de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren door middel van onderwijs en economische en politieke bekrachtiging.

RPM

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in