Burgemeester van Asseldonk “Blijf elkaar nabij, maar houd afstand!”

Burgemeester Toon van Asseldonk schreef deze open brief aan alle inwoners van Hattem.

“Beste mensen in Hattem, wat mis ik de persoonlijke ontmoetingen met onze inwoners in deze rare tijden. Liefst zou ik u persoonlijk willen ontmoeten om u een hart onder de riem te steken, om een arm om een schouder te slaan, om een luisterend oor te bieden. Maar dat is nu helaas niet mogelijk. Daarom schrijf ik dit bericht in de hoop u op gepaste afstand toch enigszins nabij te zijn.

Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn inmiddels verschillende Hattemers overleden aan het Coronavirus. Ook ligt een aantal Hattemers op de intensive care en zij vechten voor hun leven. Een verschrikkelijke constatering. In een korte tijd heeft het virus ook in Hattem om zich heen gegrepen. Het laat zien hoe kwetsbaar we kunnen zijn. Ik schrik daar enorm van. Dat zal voor u niet anders zijn. En helaas, veel mensen zijn lang ziek van dit virus. Ik vrees daarom dat er nog meer slecht nieuws zal komen in de komende weken.

De ernst van de situatie drukt ons met de neus op de feiten. Het laat zien dat we dit virus heel serieus moeten nemen. De maatregelen die genomen zijn om het virus in te dammen zijn onze enige kans om het onder controle te krijgen en het aantal slachtoffers zo veel mogelijk te beperken. En dat kunnen we alleen als we daar samen de schouders onder zetten, hoe moeilijk dat soms ook moge zijn. De maatregelen zijn erg ingrijpend: ze tasten onze vrijheid aan. En dat in een jaar dat we 75 jaar vrijheid groots zouden vieren. We worden allemaal geraakt door de maatregelen, in onze bewegingsvrijheid, in ons werk, in ons sociale leven, in onze mantelzorg, in onze portemonnee. Toch maakt de ernst van de situatie hopelijk dat u begrip kunt hebben voor de maatregelen.

Deze crisis raakt ons allemaal. Het geeft spanning, ook bij mij. Ik vind het moeilijk om onder deze omstandigheden mijn werk te doen. Als burgemeester is het een van mijn belangrijkste taken om Hattem bij elkaar te brengen, om in nauw contact te staan met onze inwoners. Zoals u zult begrijpen, kan dat nu niet of nauwelijks. Het advies is om zo veel mogelijk thuis te blijven en dat geldt natuurlijk ook voor mij. Aan de andere kant moet ik er voor zorgen dat Hattem zo goed mogelijk door deze crisis heen komt. En dat doe je toch het beste als je aanwezig bent. In deze situatie is het lastig dat ik niet bij u in de buurt woon. Ik hoop dat ik in deze omstandigheden toch zo goed mogelijk voor uw prachtige stad en al haar inwoners kan zorgen. Ondanks het advies om thuis te blijven zult u mij toch regelmatig in Hattem zien, maar ik neem geen onnodige risico’s in uw en mijn eigen belang. Net zoals u dat doet.

U zult wellicht zelf ook spanning voelen. U maakt zich misschien zorgen om uw ouders of andere kwetsbare familieleden of vrienden, maar kunt voorlopig niet bij hen op bezoek. Uw kinderen kunnen opa en oma niet bezoeken, maar ook vriendjes en vriendinnetjes kunnen zij maar mondjesmaat zien. U bent, waar dat kan, thuis aan het werk, met wellicht de kinderen om u heen. En tussen het werk door moet u de kinderen helpen met huiswerk. Verre van een ideale situatie. Toch zullen we het met elkaar moeten volhouden om erger te voorkomen. En dat is een flinke uitdaging voor ons allemaal. Ik vraag u daarom: geef elkaar waar mogelijk de ruimte. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

U maakt zich wellicht ook zorgen om uw baan of uw bedrijf. De maatregelen hebben enorme consequenties voor onze economie. Hoe gaan we hier doorheen komen? Kunt u uw bedrijf overeind houden? Ik heb bewondering voor de enorme veerkracht die ik om mij heen zie. Veel Hattemse ondernemers vinden goede manieren om, passend binnen de maatregelen, hun werkzaamheden voort te zetten. Hopelijk wordt u op die manier niet al te zeer de dupe van de omstandigheden. De Rijksoverheid en de gemeente Hattem hebben verschillende maatregelen getroffen om u als ondernemer te ondersteunen. Op www.hattem.nl/corona kunt u ze vinden en leest u hoe u ze kunt aanvragen.

In Hattem zie ik gelukkig ook veel mooie initiatieven om mensen te ondersteunen die het nodig hebben. Of die een hart onder de riem nodig hebben. Zo ziet u maar weer: we houden anderhalve meter afstand van elkaar, maar wellicht zijn we wel dichter bij elkaar dan ooit. We ervaren nu: uit ellendige periodes komen gelukkig ook mooie dingen voort. We ontdekken dat er ook andere manieren zijn om aandacht te hebben voor elkaar. Ik hoop dat we daar met elkaar kracht uit kunnen putten om de komende weken en maanden door te komen.

Ik wens u het allerbeste en hoop dat we elkaar binnenkort weer in goede gezondheid kunnen treffen.”

Toon van Asseldonk
Burgemeester

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in