Geld Cultuurfonds voor app slechtzienden Voerman Museum

Het Cultuurfonds Gelderland heeft in 2019 bijna 400 projecten ondersteund. Een daarvan is het project van het Voerman Museum in Hattem voor de ontwikkeling van een speciale app voor blinde mensen.

Dankzij de toekenning van het Cultuurfonds kan het Voerman Museum een speciale app ontwikkelen waardoor ook blinde mensen tentoonstellingen in het museum kunnen beleven. Hoe dat werkt?

App met trillingen
Directeur Daphne Kampman-Maas legt uit hoe de app voor blinde mensen werkt: ‘blinde bezoekers voelen een trilling die aangeeft welke kant ze op moeten in het museum, tot zij voor een schilderij staan. Daar krijgt diegene dan uitleg over het schilderij. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet kan kijken, toch te raken. Via soundscapes willen we de schilderijen van Jan Voerman tot leven laten komen. Zo wordt kunst kijken, kunst luisteren. Ook uitdagend voor mensen die wel kunnen zien, maar nog niet weten hoe ze naar kunst moeten kijken.’

In oktober 2018 is het Voerman Museum op de derde plaats geëindigd in de strijd om de ‘Raak Stimuleringsprijs.’ Directeur Daphne Kampman mocht daarvoor een cheque van 7.500 euro in ontvangst nemen. Met dit geld zijn voorbereidende acties ondernomen en met het geld van het Cultuurfonds kan de app verder worden ontwikkeld.

Particulier geld
Het geld dat aan cultuur en natuur in de regio kan worden gegeven komt van de BankGiro­ Lote­rij, Nederlandse Loterij, de CultuurFondsen op Naam van particulieren, stichtingen en bedrijven, donaties en de jaarlijkse collecte Anjeractie.

Nieuwe aanvragen
In 2020 kunnen er nieuwe verzoeken voor ondersteuning worden gedaan voor mooie projecten in Gelderland. De eerste deadline hiervoor is 20 januari 2020. Later in het jaar zijn nog drie verdeelrondes. Ga naar www.cultuurfonds.nl/gelderland voor alle informatie over aanvragen bij het Cultuurfonds Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in