Kerstsfeer op Hattemse markt

Op woensdag 6 december werd de weekmarkt omgetoverd in kerstsfeer. De kerstman deelde gratis chocomelk en kerstkransjes uit, maar ook een kortingsbon, ‘de daalder’.
De weekmarkt is ook op 13 en 20 december in kerstsfeer aangekleed.

De kerstweekmarkt is een initiatief van de marktkooplieden. Na privatisering, waardoor de marktmeester verdween, sloegen ze de handen ineen en startten ze de stichting Markten Noord-Veluwe (gemeentes Hattem en Oldebroek). Jaap ter Weele, voorzitter van het bestuur, daarover: “Sindsdien faciliteren we zelf de markt. We zorgen ervoor dat de kramen zijn voorzien van elektra en we hebben afspraken gemaakt over hoe we samenwerken en onszelf presenteren. Elke marktkoopman/-vrouw is lid van de stichting. Anders krijgen ze geen standplaats. Zo’n stichting geeft een saamhorigheidsgevoel. Samen maken we sfeer.”

Tijdens dit interview wijst Ter Weele op een aantal mensen die elkaar begroeten. “In de buitenlucht boodschappen doen is niet alleen gezond, maar de weekmarkt is ook een ontmoetingsplek. Bijpraten doe je wat makkelijker dan in een winkel.”

De weekmarkt is nu al twintig jaar elke woensdagmiddag te vinden op de Stadslaan. Ooit startte de markt rond de hervormde kerk. De schoonvader van groenteboer Ter Velde (die zelf in oktober stopte) en de vader van bakker Van Poorten (“ik was nog zo’n jochie toen” (kniehoogte) waren in 1964 de initiatiefnemers. Volgend jaar is het dus feest aan de Stadslaan, een jubileum. Waar veel markten verdwijnen, lukt het de marktlieden om deze traditie te voort te zetten. Deze maand in kerstsfeer.

RPM

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in