Casper’s speculaas op Winterfestijn

Op vrijdag 8 december wordt tijdens het Winterfestijn het versgebakken speculaas van Casper Spannenberg in De Fontein in de Kerkstraat verkocht. De opbrengst gaat naar de kerstactie van De Fontein Hattemers voor Hattemers.

Casper Spannenberg werd in het weekblad de Hattemer ‘meesterbakker’ genoemd. Hij schiet in de lach. “Die is niet van mezelf hoor. Maar ik bak wel veel voor allerlei acties.” Zijn vrouw Asselien probeert het bij te houden “al is dat bijna niet meer te doen: Oost-Europa, Oekra├»ne, de Bongerd, Jubilate Deo, DEV en nog veel meer.” “Ach ja, ik doe graag wat voor anderen.”

Duizendpoot
Spannenberg werkte na de bakkersvakschool van zijn veertiende tot aan zijn diensttijd bij bakker Beumer. “Daarna in de brandstoffen bij mijn vader totdat de gasbel bij Slochteren werd ontdekt.” Voor een ander bedrijf ging hij vervolgens langs de deuren met een grote geldtas om. “Totdat de mensen gingen bankieren.” Het werk bij Van Gelder eindigde “omdat de vrachtwagen kapot ging”. Na tien jaar in de plantsoenen gewerkt te hebben (“er moest geld op de plank komen”), werkte Spannenberg tot aan zijn pensioen als bode in het gemeentehuis.

Eigen recept
Zijn liefde voor het bakken werd weer aangewakkerd toen hij “bij een kopje koffie van een aardige dame” een stukje speculaas kreeg. “Zelfgebakken. Ik vroeg om het recept en heb toen na flink sleutelen het recept gemaakt wat ik nu nog steeds gebruik (en geheim houdt, red.). Op een verjaardag van Asselien vroegen anderen: bak je ook eens voor ons? En nu bak ik zeker sinds december 2014 voor heel veel goede doelen.”

Spannenbergs verse speculaas wordt ’s morgens tussen 6 en 9 gebakken. “Daarna is de keuken weer schoon en kunnen we samen leuke dingen doen.”
Spannenberg noemt zichzelf geen meesterbakker, maar zijn staat van dienst is er een om u tegen te zeggen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in