Hattem hijst Regenboogvlag op Coming Out Day

Jaarlijks vindt op 11 oktober de Coming Out Day plaats. Tijdens deze dag, die voor het eerst in 1988 in de Verenigde Staten plaatsvond, is er aandacht voor het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel, transgender of intersekse persoon (LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. In Nederland noemen we dat ook vaak het uit de kast komen.

Regenboogvlag
Op veel gemeentehuizen in Nederland wappert op 11 oktober de regenboogvlag. Tot nu toe was dat nog niet het geval in Hattem, maar op initiatief van Gina Guldenaar, fractievoorzitter van de VVD, zal dit jaar ook deze vlag op het Stadhuis van Hattem hangen. Zij deed in januari via Twitter een oproep aan de gemeente Hattem om zich solidair op te stellen en via de regenboogvlag openlijk afstand te nemen van de Nashville-verklaring.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn
Mevrouw Guldenaar is blij dat haar oproep dit resultaat heeft, want ‘Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor de lhbti’ers,’ aldus Guldenaar. De verantwoordelijk wethouder, Carla Broekhuis, heeft inmiddels toegezegd dat de regenboogvlag wordt gehesen op vrijdag 11 oktober.

Heerde
Opvallend is dat een VVD’er in Hattem deze oproep heeft gedaan in vergelijking met de situatie in Heerde. Tijdens de Raadsvergadering in Heerde op 18 februari van dit jaar werd een voorstel van de PvdA en D66/GL in stemming gebracht om de regenboogvlag jaarlijks op 11 oktober te hijsen. Dit voorstel is toen verworpen met 9 stemmen tegen (CU-SGP, VVD en CDA) en 7 stemmen voor (D66/GL, PvdA en GBP).

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in