Fietstocht vanaf jubilerende molen de Vlijt

Wapenveld – Op de nationale Molendag, zaterdag 11 mei, start bij molen de Vlijt op Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54, een fietstocht van circa dertig kilometer.
Burgemeester Olaf Prinsen zal om 10.00 uur de vang van de molen lichten en dan kunnen de deelnemers vertrekken. De jachthoorgroep de Vlijtbloazers treedt op. Het is tevens het jubileumjaar van de molen.

Vertrekken kan tussen 10.00 en 13.00 uur, maar men kan ook starten bij de mölle van Bats in Veessen.

Route met activiteiten
Op Vrieze’s Erfgoed is molen de Vlijt geopend en kunnen kinderen naar hartenlust spelen. EETIT heeft veel lekkers op de menukaart staan. Ook de bijenstal is open waar kinderen kaarsen kunnen dompelen.

Aan de Kloosterweg in Wapenveld zijn de brouwers van het Fraterlab actief. Deelnemers kunnen de brouwerij bezoeken en alle informatie krijgen over het proces van het bierbrouwen.

Op weg van Wapenveld naar Marle fietsen de deelnemers door een voor deze regio belangrijk weidevogelgebied. Hier staan aan de Schraatgravenweg vrijwilligers klaar met speciale vogelkijkers zodat er gegluurd kan worden naar de (jonge) weidevogels.

Molen de Vlijt in Marle is dit jaar niet geopend vanwege restauratiewerkzaamheden. Deelnemers fietsen vervolgens door Vorchten waar mfc De Verbinding open is, net als de Hervormde kerk, en gaan dan door naar de mölle van Bats. Ook de winkel Bats! in de naastgelegen Stoom van Jan is geopend voor het publiek. Daar is koffie/thee en wat lekkers.

In Heerde is de Eetwinkel van Jobse&Jobse bij de molen van Volkers aan de Beeklandseweg in de route opgenomen.
Vanuit Heerde gaat de tocht naar het Zuivelmuseum Erve IJzerman aan de Kanaaldijk in Wapenveld. Deelnemers aan de fietstocht kunnen er onder leiding van een gids de bijzondere rosmolen in het pand bezoeken. Wil men het volledige Zuivelmuseum bezoeken, dan moet de normale entreeprijs betaald worden, al is dit jaar de Museumjaarkaart ook geldig.

Molen de Vlijt 
De historie van molen de Vlijt gaat al terug tot 1448 toen de bewoners van het fraterhuis Hulsbergen de eerste windmolen bouwden. In 1602 werd met de restanten van de eerste molen een windmolen gebouwd op de huidige locatie ten noorden van Wapenveld. In 1888 kwam de molen in het bezit van de eerste van drie generaties Vrieze. Onder Willem Vrieze, de laatste particuliere eigenaar van de molen, brandde molen de Vlijt in de kerstnacht van 1980 tot de grond toe af. Dankzij veel steun uit de bevolking en van de gemeente Heerde en de provincie Gelderland, kon in september 1984 de huidige molen in gebruik genomen worden. Willem Vrieze schonk nog voor zijn overlijden in op 16 oktober 2013 zijn hele bezit aan de stichting Molenbezit gemeente Heerde als dank aan de steun van de Wapenveldse bevolking bij de herbouw van de molen.

Puzzelkaart 
Deelname kost 2,50 euro per persoon en kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen gratis mee doen. De deelnemers ontvangen een puzzelkaart om bij de verschillende deelnemers een letter te verzamelen. Daaruit moet een woord gevormd worden en onder de goede antwoorden verloot de organisatie een drietal pakketten met streekproducten á 35 euro. Informatie over het evenement is te vinden op de Facebookpagina van Vrieze’s Erfgoed of via info@vriezeserfgoed.nl 

Lees meer over Vrieze’s Erfgoed

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in