Jubilerende Bekenstichting trakteert kinderen uit Hattem op waterpret

Dat er iemand een nat pak gaat halen, kan natuurlijk niet helemaal worden uitgesloten. Maar dat er een hoop plezier beleefd kan worden in en rond de Veluwse beken en sprengen staat als een paal boven water.

De Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken, zoals de Bekenstichting voluit heet, bestaat dit jaar 40 jaar en viert dat op verschillende momenten met uiteenlopende evenementen, waarbij ook de jeugd wordt betrokken.

Energie uit watermolens
De Bekenstichting is opgericht in 1979 toen de beken op de Veluwe sterk verwaarloosd waren en er vele door gebrek aan onderhoud geen water meer voerden. Ze werden ooit gegraven voor het opwekken van energie om watermolens te laten draaien voor de productie van papier, graan en koper in deze regio.

Mede door de inzet van de stichting is in de afgelopen 40 jaar met succes aandacht gevraagd en gekregen voor het herstel van de beken op de Veluwe. De inzet van de vele vrijwilligers van de stichting is nog steeds broodnodig, want nieuwe bedreigingen kloppen inmiddels aan de deur, in de vorm van klimaatverandering, een extreem droog jaar, wateronttrekking en plannen voor een strategische watervoorraad.

Waterpretmiddag 18 mei
De stichting ziet het als een belangrijke taak om de waarde en het nut van sprengen en beken bij jongeren onder de aandacht te brengen. Om dat op een zo leuk mogelijke manier te doen is contact gezocht met diverse scoutinggroepen in het werkgebied van de Bekenstichting. Voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar houdt de jubilerende Bekenstichting in Hattem op 18 mei  in samenwerking met scoutinggroep De Trijsberg een spetterende middag van 13.30 uur tot 16.00 uur op landgoed Molecaten.

De scouting zal de kinderen begeleiden bij allemaal water-gerelateerde activiteiten in een aantrekkelijke mix van leuk en leerzaam. Deelnemers komen op die manier bijvoorbeeld te weten waarom het water zo koud is en wat er allemaal in het water zit. Ook zal de molenaar het waterrad laten draaien en aan de kinderen uitleg geven over deze watermolen.

Wil je meedoen?
Kinderen die aan deze wateractiviteiten willen deelnemen, kunnen zich vanaf 13.30 uur melden op de parkeerplaats bij Herberg Molecaten. Voor alle deelnemers is er bovendien een klein cadeautje van de jarige stichting, die binnenkort ook komt met Geocaching langs de sprengen en beken, een eigentijdse vorm van schatzoeken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in