Veluwse gemeenten: “Maak pas op de plaats bij Lelystad Airport”

De zes samenwerkende Veluwse gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst willen dat de informateurs en onderhandelaars voor het nieuwe kabinet afspreken Lelystad Airport te heroverwegen. Zij hebben de brief die eerder naar informateur mw. Mariëtte Hamer is gestuurd, nu gericht aan de informateurs en onderhandelaars van VVD, D66, CDA en CU.

Waarnemend burgemeester Jan Willem Wiggers van Heerde ziet Lelystad Airport als een testcase voor de nieuwe coalitie: “Dit is het moment om werk te maken van de aangekondigde nieuwe bestuurscultuur, waarin op een transparante, navolgbare en vertrouwenwekkende wijze het kabinet een breed maatschappelijk gedragen besluit neemt. Laat Lelystad Airport een goed voorbeeld zijn van de nieuwe bestuurscultuur.”

SATL
De zes gemeenten staan hier niet alleen in, zij trekken hierbij samen op met de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). Deze groep toonde eerder aan dat de Milieu Effect Rapportage voor Lelystad Airport niet klopte. Nu twijfelt de SATL aan de juistheid van de stikstofberekeningen en signaleert ze extra overlast in de randen van de nacht. Zowel voor gemeenten als voor SATL kost het veel moeite om de juiste informatie te verkrijgen en om die te begrijpen. Daarom dringen de gemeenten aan op een betere en navolgbare besluitvorming.

Stikstof
“Wij zijn niet tegen Lelystad Airport. Wel vinden wij het een niet uit te leggen boodschap dat wij aan de ene kant agrarische ondernemingen vanwege de stikstof moeten uitkopen, om zo voldoende woningen te kunnen bouwen. En dat aan de andere kant er grote hoeveelheden stikstof van op geringe hoogte overvliegende vliegtuigen op onze leefomgeving neerdalen”, aldus Jan Willem Wiggers, voormalig burgemeester van Hattem en nu waarnemend in Heerde.

“Haal de ‘mist’ weg”
Jan Willem Wiggers vindt dan ook dat de rijksoverheid niet op de juiste manier om gaat met de inwoners: “Waarschijnlijk hakken de informateurs/onderhandelaars binnenkort knopen door. Voor hen heb ik de volgende boodschap: neem nu besluiten die de nieuwe bestuurscultuur ondersteunen. Haal de ‘mist’ weg die hangt over het besluitvormingsproces bij Lelystad Airport. En betrek onze zes gemeenten en SATL bij het vervolg.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in