Sinds donderdag is het Voerman Museum Hattem gesloten voor het publiek. Dit is het gevolg van de maatregelen die kabinet deze week bekendmaakte om het coranavirus terug te dringen. Een van die maatregelen is dat de Nederlandse musea dicht moeten. De sluiting is vooralsnog voor twee weken van kracht. Maar wat gebeurt er in de binnenplaats van het Voerman Museum?
Het is al de tweede keer dat musea tijdens de coronacrisis dicht gaan. Zo ging het Voerman Museum Hattem half maart dit jaar dicht om pas begin juni weer open te gaan. Het musuem hoopt dat deze sluiting tot twee weken beperkt blijft en dat er op 19 november weer bezoekers ontvangen kunnen worden.
De binnenplaats achter het Voerman Museum Hattem was al een plaatje. In 1984 werd de binnenplaats ter ere van de opening van het Anton Pieck Museum heringericht door Anton Pieck zelf.
Er kwam nieuwe beplanting en een echte Efteling-put. Dat is nu bijna 37 jaar geleden.
“Tijd voor iets nieuws”, aldus het museum.
Kickstart Cultuurfonds
Sinds 2019 zijn de beide musea gescheiden en hebben ze ieder een eigen ingang. De binnenplaats wordt gehuurd door het Voerman Museum Hattem en is dus alleen vanuit dit museum bereikbaar. Door de coronacrisis zijn er veel steunfondsen die graag iets extra’s doen om de culturele sector financieel te helpen hun publieksbereik te vergroten. Zo ook het Kickstart Cultuurfonds. Het museum heeft van dit fonds € 5.500,– gekregen voor het plan om de binnenplaats geschikt te maken voor een groter publiek.
Wat houdt deze tuinverbouwing in?
Op de binnenplaats was er na 37 jaar een weelderige plantengroei ontstaan. Grote struiken en twee grote bomen. De grootste struiken en 1 boom zijn inmiddels verwijderd en de ontstane ruimte van ruim 40 m2 is met hergebruikte waaltjes verhard. Op 5 plaatsen langs de muur zijn nu alvast grote tegels geplaatst waar sokkels op komen te staan. Om het groen te compenseren worden er leiperen langs de muren geplaatst.
Samenwerking Beeldhouwersgilde Hattem
Het Beeldhouwersgilde Hattem (voorheen de Beernink-groep) gaat de samenwerking met het museum aan. Dit was al een langgekoesterde wens van beiden. Op de sokkels komen beelden van Bé Thoden van Velzen, maar ook van leerlingen van haar, zoals de heer Beernink zelf. In de toekomst zullen er vaker wisselingen komen.
Groter publieksbereik
Naast de beelden zal er ook ruimte worden gebruikt voor een bescheiden terras, waar gasten hun koffie kunnen drinken, met het prachtige uitzicht op de molen. De binnenplaats kan daarnaast ook, zeker zolang de corona-crisis nog niet voorbij is, gebruikt worden voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht. We denken hierbij aan workshops, kamerconcerten, lezingen en openingen.
Put van Assisi
De put die nu nog op de binnenplaats van het museum staat, zal een herbestemming krijgen.
Hierover wordt overleg gevoerd met het bestuur van het Anton Pieck Museum.