Hattem heeft fietsveilige omgeving

De inschatting is dat er in Nederland zo’n 23,5 miljoen fietsen zijn. En nu de zomervakantie achter de rug  is wordt een groot deel van die fietsen gebruikt voor de dagelijkse ritjes. Het is weer oppassen geblazen op de weg en het fietspad, zeker ook omdat – door de elektrische fietsen – de fietsen niet allemaal dezelfde snelheid hebben.

Ongelukken
En af en toe gaat dat ook mis. Een ongeluk zit soms in en klein hoekje.
In Nederland gebeuren er gemiddeld per 10.000 inwoners 8,5 fietsongelukken. Daarbij gaat het om ongelukken die geregistreerd staan bij de politie of verzekeringsmaatschappij.
In 52% van die ongelukken is een auto betrokken. “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.” Aldus Menno Dijcks, verzekeringsexpert bij Independer.

Veiligheid in Hattem
Met 4,9 geregistreerde fietsongelukken per 10.000 inwoners steekt Hattem positief af bij het gemiddelde van Nederland. Ook de omliggende plaatsen op de Noord oost Veluwe kennen een laag percentage ongevallen.
Op gemeenteniveau zijn gemeenten in het westen van het land de grote uitschieters. Het Zuid-Hollandse Leiden is de onveiligste gemeente van heel Nederland. Hier gebeuren per jaar zelfs 23,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dat is bijna 3 keer zoveel als het landelijke gemiddelde van 8,5.

1 REACTIE

  1. Realistischer is om het aantal ongevallen te relateren aan het aantal afgelegde fietskilometers binnen de gemeentegrens in plaats van het aantal inwoners en dan kon studentenstad Leiden qua percentage wel eens veel beter uit de bus komen dan Hattem.
    Het onderzoek is uitgevoerd door verzekeringsbroker Independer. De woordvoerder wijst nog even fijntjes op de sterke rechtspositie van fietser en voetganger. Automobilisten worden door de assurantiewinkel aangemoedigd om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Geen onafhankelijk onderzoek dus en twijfelachtige resultaten.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in