Bussen op de Veluwe vallen uit door personeelstekort bij vervoerder

Buspassagiers op de Veluwe staan deze zomer soms tevergeefs bij de halte te wachten op de bus. Door personeelstekort bij RRReis vallen er gaten in het rooster. Maar gepensioneerden inhuren om die te vullen, is volgens vakbond FNV uit den boze.

Vervoerder Keolis, op de Veluwe beter bekend onder de naam RRReis, bevestigt dat er ‘incidenteel’ ritten uitvallen. “Er is krapte op de chauffeursmarkt, maar net als iedereen gaan ook buschauffeurs op vakantie. Daarnaast is er ook wat verzuim”, geeft woordvoerder Martijn Juffer toe.

Creatief oplossen
Het busbedrijf probeert de roosterproblemen creatief op te lossen. “Soms vragen we buschauffeurs die eigenlijk vakantie hebben, om ritten alsnog gedraaid te krijgen. En managers met een rijbewijs voor de bus, die normaal gesproken op kantoor werken, stappen ook op de bus.”

Volgens FNV huurt het busbedrijf daarnaast ook gepensioneerden in, maar daar is de vakbond fel op tegen. Het heeft Keolis daar al voor op het matje geroepen, vertelt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “Daarmee ondermijn je de CAO, want een AOW’er kost veel minder. We willen voorkomen dat bedrijven daar stelselmatig gebruik van maken.”

Vakantiedienstregeling
Rijden met een vakantiedienstregeling is volgens Keolis ook geen oplossing. “We rijden sinds corona al de hele tijd met een vakantiedienstregeling. Dat kan je nóg verder terugschroeven of je zet alles op alles om nog wat te laten rijden.”

Reizigersvereniging Rover laat weten geen klachten te hebben gehad over het uitvallen van de lijnen. René Coveen: “Ons is verzekerd dat, áls er ritten uitvallen, dat niet gebeurt op de lijnen die maar één keer per uur rijden, maar eerder op de ‘dikke’ lijnen zoals Zwolle-Apeldoorn, Apeldoorn-Arnhem of Ede-Ede/Wageningen. Daar rijdt ongeveer elk kwartier een bus, dus dan is niet meteen je hele dag verloren.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in